Wykonanie
Share the post "Grillowany
dorsz w
sosie teriyaki"Zauważyłam,że na moim blogu stosunkowo mało jest dań z
rybą w roli głównej, postaram się więc nadrobić te zaległości. Dziś proponuję
dorsza w
sosie teriyaki grillowanego w piekarniku, którego można też przygotować na grillu standardowym. Sos teryiaki w tym przepisie, składa się już z typowo japońskich składników i można, a nawet należy, go modyfikować zgodnie z własnymi preferencjami smakowymi. Można jednak użyć wersji mocno uproszczonej, a też pysznej, z t ego przepisu z
kurczakiem. Podałam go z mocno
imbirowym makaronem . Polecam!Scroll down for English(2 porcje)Składniki:2
filety z dorsza (najlepiej o grubości 2 – 2,5 cm)1/2 szklanki
wody2 łyżki ciemnego
sosu sojowego2 łyżki ciemnego
brązowego cukru2 łyżki mirinu (albo
soku ananasowego lub
jabłkowego)
Sos Teriyaki:2 łyżki
miodu2 łyżki ciemnego
sosu sojowego2 łyżki mirinu (albo
soku ananasowego lub
jabłkowego)2 łyżki sakePrzygotowanie:Wymieszaj
wodę,
sos sojowy,
cukier brązowy i mirin najlepiej w woreczku i włóż do płynu
rybę. Odciśnij jak najwięcej powietrza i bardzo dokładnie woreczek zawiąż lub zamknij. Włóż do lodówki na minimum godzinę.W międzyczasie przygotuj
sos teriyaki. W małym rondelku wymieszaj
miód,
sos sojowy, mirin i sake. Podgrzewaj na średnim ogniu,aż sos zgęstnieje. Uważaj aby go nie przypalić i pamiętaj,że jak trochę ostygnie będzie jeszcze gęstszy.Włącz piekarnik na funkcję grilla i ustaw najwyższą możliwą temperaturę.Przygotuj też blachę wyłożoną papierem do pieczenia z rusztem, tak aby
ryby nie dotykały dna.Wyłóż
ryby skórą do dołu i wstaw do piekarnika na prawie najwyższą półkę. Grilluj przez 10 minut (w zależności od grubości, cieńsze kawałki krócej) smarując co kilka minut sosem. Następnie przewróć
ryby na drugą stronę i grilluj kolejne 10 minut (w zależności od grubości) smarując co jakiś czas sosem.Wyjmij
ryby z piekarnika,posmaruj kolejną warstwą sosu teryiaki i pozwól im „odpocząć” przez kilka minut. Następnie podawaj.Smacznego!

English versionGrilled Cod Teriyaki(serves 2)Ingredients:2 cod fillets (about 2-2 , 5 cm thick)1/2 cup water2 tablespoons dark soy sauce2 tablespoons dark brown sugar2 tablespoons mirinu (or pineapple or apple juice)Teriyaki sauce:2 tablespoons honey2 tablespoons dark soy sauce2 tablespoons mirinu (or pineapple juice or apple)2 tablespoons sakePreparation:Combine the water, soy sauce, brown sugar and mirin best in large bag and add in the fish. Press uot as much air as you can and seal the bag. Put in the fridge for at least an hour.In the meantime, prepare the teriyaki sauce. In a small saucepan, mix honey, soy sauce, mirin and sake. Boil over medium heat until the sauce thickens. Be careful not to burn it, and remember that it will thicken
more as it cools.Turn the broiler on (maximum temperature) and
move the oven rack up to the upper third position.Put the
wire rack on a baking sheet and place the fish pieces skin
side down onto the rack, keeping the elevated off the pan.Grill the 10 minutes (depending on the thickness) basting with the sauce every few minutes. Then flip the fish over and grill the next 10 minutes (depending on thickness) basting with the sauce every few minutesRemove fish from oven, give the fish one final baste with the teriyaki sauce an rest for few minutes. Then
serve.Enjoy!


Share the post "Grillowany
dorsz w
sosie teriyaki"



