Wykonanie
Tym razem proponuję na obiad
cielęcinę z warzywami w kremowym sosie z
selerem i
cebulkami,podaną z blanszowanym
szpinakiem. Gdy zobaczyłam ten przepis w książce Gordona Ramsaya „Szef kuchni na każdą
porę roku” miałam obawy, że nie sprostam temu zadaniu, gdyż na zdjęciu to danie wyglądało bardzo wykwintnie i na bardzo skomplikowane. Jednak nie taki diabeł straszny jak go malują, dałam radę i nie było tak źle, no,może dużo zmywania:). Ale warto było! To danie jest zwyczajnie doskonałe. Podałam je z przekładanymi kostkami ziemniaczanymi .Polecam!
Cielęcina w kremie z zimowymi warzywami (4 porcje)Składniki:4 kotlety z
cielęciny (ok. 200 g każdy)4 łyżki stołowe
oliwy z oliwek1 łyżeczka posiekanego świeżego
rozmarynu8-12 małych
cebulek150 g bulwy
selera25 g
masła i dodatkowo kawałek20 g liści młodego
szpinaku1 łyżka stołowa
musztardy Dijon20 ml
śmietanki (u mnie 18 %)
sól morska i świeżo zmielony
czarny pieprzPrzygotowanie:Oczyść
mięso i połóż na blacie. Rozbij je lekko wałkiem i natrzyj każdy kawałek odrobiną
oliwy i posyp
rozmarynem. Zostaw do marynowania na 2 godziny (ja zostawiłam w lodówce na całą noc).W tym czasie blanszuj przez 30 min obrane
cebulki we wrzątku, następnie odcedź i opłucz w zimnej wodzie. W małym rondelku rozgrzej łyżkę stołową
oliwy i smaż
cebulki przez 5-7 min, aż się zarumienią na złotobrązowo. Wyjmij je łyżką durszlakową i odłóż na bok.Obierz
seler i pokrój w kostkę. W tym samym rondlu, w którym smażone były
cebulki, rozgrzej pozostałą
oliwę i smaż
selera ok. 5 min,kilkakrotnie mieszając. Dopraw dość mocno
solą i
pieprzem i wrzuć
cebulki. Odstaw na bok.Blanszuj we wrzątku przez minutę
szpinak, odcedź i przepłucz zimną
wodą. Ponownie dokładnie odcedź i wyciśnij możliwie jak najwięcej
wody.Dodaj do
selera i
cebulek musztardę oraz
śmietankę.Powoli zagotuj. Sprawdź doprawienie i utrzymuj w ciepłe.Teraz przygotuj
cielęcinę. Rozgrzej patelnię o grubym dnie,włóż
masło i gdy będzie bardzo gorąca,połóż na niej
mięso. Dopraw i smaż 3-4 min z każdej strony. Raz lub dwa
razy polej
sokami z patelni.Rozgrzej
szpinak, dodając do niego mały kawałek
masła.
Seler i
cebulę rozłóż na cztery płaskie talerze,połóż na nich kawałki
cielęciny i dookoła poukładaj liście
szpinaku.Smacznego!

Share the post "
Cielęcina w kremie z zimowymi warzywami Gordona Ramsaya"



