Wykonanie
Share the post "Babka drożdżowa z powidłami / Easter bundt
cake with plum jam"Wielkanoc zbliża się ogromnymi krokami, warto więc zaplanować świąteczne menu. Dziś proponuję puszystą babkę
drożdżową nadziewaną powidłami śliwkowymi i
orzechami włoskimi polaną
białą czekoladą. Najlepsza i najbardziej puszysta jest w dniu pieczenia, a w następnych ja odgrzewam sobie przez chwilę w mikrofalówce i znowu jest mięciutkaPolecam!Scroll down for recipe in English

Babka drożdżowa z powidłami(12 porcji)Składniki:10 g
drożdży instant lub 40 g świeżych1 szklanka
cukru500 g
mąki1 szklanka
mleka250 g
masła3
jajkaszczypta
soli150 g
powideł śliwkowych100 g posiekanych
orzechów włoskich1 łyżka
mleka do posmarowania100 g
białej czekolady, posiekanej2 łyżki
śmietankiPrzygotowanie:Włącz piekarnik i ustaw go na 180 oC. Natłuść dokładnie formę do babki.W małej miseczce wymieszaj odrobinę
mleka z łyżką
cukru i
drożdżami i odstaw.W małym rondelku umieść
mleko z
cukrem, podgrzewaj mieszając tylko i wyłącznie do jego rozpuszczenia, odstaw do ostudzenia.W misce miksera zmiksuj
jajka z mieszanką
mleczną,
masłem i przygotowanymi wcześniej
drożdżami, po czym partiami dodawaj przesianą
mąkę.Wyłóż połowę ciasta do formy, na to powidła,
orzechy i wyłóż drugą połowę ciasta. Wysmaruj wierzch
mlekiem i odstaw pod przykryciem w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, na około godzinę.Włóż wyrośniętą babkę do piekarnika i piecz przez 60 minut lub do suchego patyczka. Po upieczeniu wyjmij z formy i odstaw do ostygnięcia.Rozpuść
czekoladę wraz ze
śmietanką w kąpieli
wodnej lub podgrzej przez 15 s w mikrofalówce, wymieszaj i polej babkę.Smacznego!

English version(12 servings)Ingredients:10 g of instant yeast or 40 g fresh yeast1 cup sugar500 g all-purpose
flour1 cup milk250 g of butter3 eggspinch of salt150 g plum jam100 g of chopped walnuts1 tablespoon milk for brushing100 g of white chocolate, chopped2 tablespoons creamPreparation:Preheat the oven to 180 ° C. Grease the bundt
cake mold with butter.In a small bowl, mix 1 tbsp of warm milk with a 1 tsp of sugar and yeast and set aside.In a small saucepan, place the milk with the sugar, and heat stirring until it is dissolved, set aside and allow to cool.In bowl of a stand mixer, mix the eggs with milk mixture, butter and yeast. Next add sieved
flour in batches. Mix until well combined.Place half of the dough into the
mold, add jam, nuts and add rest of the dough. Brush top with the milk and place covered in a warm place to rise for about an hour.Next place the
cake in the oven and bake for 60 minutes or until dry toothpick. Remove from the
mold and set aside to cool.Melt the chocolate mixed with the cream in a water bath or heat in the microwave for 15-20 s, stir and
pour over the
cake.Enjoy!

Share the post "Babka drożdżowa z powidłami / Easter bundt
cake with plum jam"



