Wykonanie
Share the post "Aksamitne puree ziemniaczane z
ziołami i
oliwą z oliwek/Olive oil mashed potatoes with herbs"Dziś przedstawiam przepis na puree, które jest doskonałą alternatywę dla tradycyjnych tłuczonych
ziemniaków, a są tak samo łatwe w wykonaniu. Ziemniaczki, zmiksowane z
oliwą z oliwek i
ziołami, dzięki
czemu nabierają aksamitnej konsystencji. Warto też wspomnieć, że
oliwa jest dużo zdrowsza od tradycyjnego masełka, więc polecam puree do każdego dania głównego!Scroll down for recipe in EnglishAksamitne puree ziemniaczane z
ziołami i
oliwą z oliwek(4-6 porcji)Składniki:450 g średnich
ziemniaków, pokrojonych w ćwiartki1/3 szklanki
oliwy z oliwek extra virgin2 łyżeczki
soli, plus więcej do doprawienia1 łyżka drobno posiekanych świeżych
ziół (
pietruszka,
bazylia i
rozmaryn)
pieprz do doprawieniaPrzygotowanie:Włóż
ziemniaki do większego garnka, zalej zimną
wodą, wsyp
sól i gotuj do miękkości, ok. 15-20 minut.Gdy są już miękkie, odcedź je i przełóż do pojemnika blendera (w blenderze uzyskamy najlepszy, aksamitny efekt, ale można też ugnieść
ziemniaki w sposób tradycyjny).Miksując dolewaj
oliwę, aż uzyskamy oczekiwaną, aksamitną konsystencję. Następnie przełóż puree do miski i wmieszaj
zioła. Dopraw
solą i
pieprzem do smaku i podawaj ciepłe.Smacznego!

English version(4-6 servings)Ingredients:450 g potatoes, quartered1/3 cup extra virgin
olive oil2 teaspoons salt, plus
more to taste1 tablespoon finely minced fresh herbs (parsley, basil or rosemary)1/2 teaspoon pepper, to tastePreparation:Add potatoes, cold water and salt into a pot. Boil until tender, about 15-20 minutes. Drain and place hot potatoes in a blender or food processor.Slowly
pour oil in while the blades turn and whip until desired consistency. Place into a serving bowl and stir in fresh herbs and salt and pepper to taste.
Serve warm.Enjoy!

Share the post "Aksamitne puree ziemniaczane z
ziołami i
oliwą z oliwek/Olive oil mashed potatoes with herbs"



