Wykonanie
12 stycznia 2014

Składniki:5 średnich
ziemniaków2 duże
cebule2 długie pętka
kiełbasy20 dag tartego
sera żółtego1 kostka
bulionu drobiowego1 opakowanie
śmietany 18%ulubione
zioła ( u mnie
bazylia i
zioła prowansalskie)
sól ,
pieprz ,
przyprawa do zapiekanek


Przygotowanie:Obrane i umyte
ziemniaki gotujemy w całości ok 15 min.Po tym czasie odlewamy,osuszamy i kroimy w plasterki. (grubość ok 2cm)
Kiełbasę kroimy w plasterki ,
cebulę w piórka.Układamy warstwy:
ziemniaki ,
cebula ,
kiełbasa.Sos
śmietanowo-
ziołowy:
Bulion rozrabiamy w szklance gorącej
wody, dodajemy
śmietanę oraz
przyprawy (
zioła,
sól,
pieprz)-mieszamy razem.Sosem polewamy zapiekankę, wierzch posypujemy
żółtym serem.Zapiekamy ok 20 min w 180 stopniach C.SmacznegoPost navigation← Pyszne , chrupiące , kolorowe i bardzo
serowe. Idealne na kolację lub śniadanie , macie ochotę to zapraszam :)Lubicie
jajka na twardo , ja bardzo , dziś zapraszam na takie w nietypowym sosie z
occtem. Pycha :) →