ßßß
Składniki- 10 ząbków czosnku polskiego- 2 l bulionu drobiowego (może być z kostki)- 1 mała cebula- 2 duże ziemniaki- 2 łyżki śmietany 18%- 1 liść laurowy- 2 ziela angielskie- 2 łyżki startego żółtego sera (np. gouda)- przyprawy: 1 łyżeczka tymianku, 1 łyżeczka cukru, sól, pieprzPrzygotowanieW garnku zagotować bulion i wrzucić do niego obrane ząbki czosnku, pokrojonego w kostkę obranego ziemniaka oraz cebulkę (również pokrojoną w kosteczkę). Dodać liść laurowy, 2 ziela angielskie, 1 łyżeczkę tymianu i 1 łyżeczkę cukru. Gotować na wolnym ogniu pod przykryciem około 20 minut. Dodać śmietanę, mieszając ją wcześniej w miseczce z kilkoma łyżkami zupy. Przyprawić solą, pieprzem, dodać starty żółty ser, a następnie wyjąć liść laurowy i ziele angielskie i zblendować zupę. Podawać z przypieczonymi grzaneczkami. Smacznego!