Wykonanie
Aromatyczna, delikatna zupa czosnkowa z dodatkiem
tymianku. Podawana z grzaneczkami świetnie rozgrzewa i poprawia humor ;) Moja ulubiona!

Składniki- 10 ząbków
czosnku polskiego- 2 l
bulionu drobiowego (może być z kostki)- 1 mała
cebula- 2 duże
ziemniaki- 2 łyżki
śmietany 18%- 1
liść laurowy- 2
ziela angielskie- 2 łyżki startego
żółtego sera (np. gouda)-
przyprawy: 1 łyżeczka
tymianku, 1 łyżeczka
cukru,
sól,
pieprzPrzygotowanieW garnku zagotować
bulion i wrzucić do niego obrane ząbki
czosnku, pokrojonego w kostkę obranego
ziemniaka oraz
cebulkę (również pokrojoną w kosteczkę). Dodać
liść laurowy, 2
ziela angielskie, 1 łyżeczkę
tymianu i 1 łyżeczkę
cukru. Gotować na wolnym ogniu pod przykryciem około 20 minut. Dodać
śmietanę, mieszając ją wcześniej w miseczce z kilkoma łyżkami zupy. Przyprawić
solą,
pieprzem, dodać starty
żółty ser, a następnie wyjąć
liść laurowy i
ziele angielskie i zblendować zupę. Podawać z przypieczonymi grzaneczkami. Smacznego!