Wykonanie



Proste i szybkie w przygotowaniu danie, znalazłam u Dzikowiec od kuchni, tak mnie urzekło swoją prostotą, że postanowiłam je zrobić i nie rozczarowałam się :-)Składniki:4 średnie
ziemniaki1 mały
bakłażan1 laska dobrej
kiełbasy2
cebule1 słoik ajwaru
ser żółtytłuszcz do smażenia
sól,
pieprzWykonanie:
Bakłażana umyć, pokroić w plastry, posolić i odstawić na 20 minut.
Ziemniaki obrać i pokroić w bardzo cienkie plastry.Na rozgrzanym tłuszczu podsmażyć pokrojoną w plasterki
kiełbasę, w połowie smażenia dodać pokrojoną
cebulę. Wszystko razem chwilę posmażyć.Plastry
bakłażana opłukać z
soli i wytrzeć papierowym ręcznikiem. Pokroić w kostkę.Naczynie żaroodporne wysmarować tłuszczem i układać w nim warstwami najpierw 1/3
ziemniaków, przyprawić
solą i
pieprzem, 1/3
kiełbasy z
cebulą, 1/3
bakłażana oraz 1/3 część słoika ajwaru. Czynność powtórzyć do momentu wyczerpania składników.Naczynie przykryć przykrywką lub folią i wstawić do nagrzanego piekarnika do temp. 170 st.C piec ok. 60 minut, aż
ziemniaki będą miękkie. Pod koniec pieczenia posypać wierzch startym
żółtym serem.Smacznego :-)