ßßß


Proste i szybkie w przygotowaniu danie, znalazłam u Dzikowiec od kuchni, tak mnie urzekło swoją prostotą, że postanowiłam je zrobić i nie rozczarowałam się :-)Składniki:4 średnie ziemniaki1 mały bakłażan1 laska dobrej kiełbasy2 cebule1 słoik ajwaruser żółtytłuszcz do smażeniasól, pieprzWykonanie:Bakłażana umyć, pokroić w plastry, posolić i odstawić na 20 minut. Ziemniaki obrać i pokroić w bardzo cienkie plastry.Na rozgrzanym tłuszczu podsmażyć pokrojoną w plasterki kiełbasę, w połowie smażenia dodać pokrojoną cebulę. Wszystko razem chwilę posmażyć.Plastry bakłażana opłukać z soli i wytrzeć papierowym ręcznikiem. Pokroić w kostkę.Naczynie żaroodporne wysmarować tłuszczem i układać w nim warstwami najpierw 1/3 ziemniaków, przyprawić solą i pieprzem, 1/3 kiełbasy z cebulą, 1/3 bakłażana oraz 1/3 część słoika ajwaru. Czynność powtórzyć do momentu wyczerpania składników.Naczynie przykryć przykrywką lub folią i wstawić do nagrzanego piekarnika do temp. 170 st.C piec ok. 60 minut, aż ziemniaki będą miękkie. Pod koniec pieczenia posypać wierzch startym żółtym serem.Smacznego :-)