ßßß Cookit - przepis na Biszkopt:

Biszkopt:

nazwa

Wykonanie

Brzoskwiniowiec
Składniki:
Biszkopt:
4 jajka
3/4 szklanki cukru
5 łyżek mąki ziemniaczanej
3 łyżki mąki pszennej
2 łyżki kakao
Masa śmietanowo-brzoskwiniowa:
500 ml śmietanki 30%
5 łyżek cukru pudru
3 łyżki żelatyny spożywczej+ 100 ml gorącej wody
2 brzoskwinie
Galaretka:
2 galaretki brzoskwiniowe+500ml gorącej wody
2 brzoskwinie
Dodatkowo:
Tortownica 25 cm.
Papier do pieczenia , masło do wysmarowania tortownicy
Przygotowanie:
Biszkopt :Białka oddzielamy od żółtek miksujemy je na sztywną pianę pod koniec miksowania dodajemy cukier oraz kakao.
Zmniejszamy obroty miksera dodajemy powoli żółtka.
Wyłączamy mikser , wsypujemy przesiane mąki , mieszamy całość delikatnie łyżką do powstania jednolitej masy.
Przelewamy ją do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej masłem.
Pieczemy biszkopt w rozgrzanym piekarniku do 180 st. 35-40 min.
Zimny biszkopt przekrawamy na pół w zdłuż.
Masa śmietanowo-brzoskwiniowa: Żelatynę dokładnie rozpuszczamy w wodzie odstawiamy do lekkiego stężenia.
Śmietanki z cukrem pudrem ubijamy na sztywną pianę.
Brzoskwinie kroimy w pół plasterki.
Na dno biszkopta układamy 1/2 plasterków brzoskwiń zakrywamy masą śmietanową oraz resztą pokrojonych brzoskwiń , przykrywamy delikatnie drugim płatem biszkopta , wkładamy ciasto do lodówki do całkowitego stężenia śmietany w zamkniętej tortownicy.
Galaretka: Galaretki rozpuścić razem w 500m wody , odstawić do lodówki do wystygnięcia i częściowego stężenia.
Brzoskwinie pokroić w małą kostkę.
Do tężejącej galaretki włożyć brzoskwinie , dokładnie wymieszać.
Galaretki wylać na wierzch biszkoptu , odstawić do lodówki na 3-4h. do całkowitego stężenia.
Gotowe ciasto pokroić w kostkę , smacznego
Źródło:http://www.szczyptachili.pl/puszysty-czekoladowy-biszkopt-ze-smietanka-i-brzoskwiniami-ktore-czuc-w-kazdym-kesie-ciasta-wszystkie-warstwy-swietnie-do-siebie-pasuja