Wykonanie
Składniki:Na 2-3 porcję:250 g. makronu spaghetti250 g.
sera Ricotta ( 1 opakowanie)100 g.
sera Gouda w kostce4 plastry
boczku pieczonego ( ok 0,5 cm grubości)2
jajka1/2 szklanki domowego
bulionu warzywnego ew. z kostki2 łyżki
masła śmietankowego1 kopiasta łyżka posiekanej drobno
natki pietruszkisól ,
pieprzwoda +
olej do zagotowania
makaronu
Przygotowanie:
Makaron gotujemy wg. przepisu na opakowaniu z dodatkiem
soli i
oleju ( by się nie sklejał) , odcedzamy , przekładamy z powrotem do garnka dodajemy
masło oraz
pietruszkę -mieszamy zostawiamy pod przykryciemW tym czasie
boczek kroimy w drobną kostkę , smażymy bez dodatku
oleju gdyż sam go wytworzy,
jajka roztrzepujemy z
ricottą ,
bulionem oraz
solą i
pieprzem , dusimy na wolnym ogniu do zgęstnięcia sosu co chwila mieszając.Do garnka z
makaronem przelewamy gotowy , gorący sos , dokładnie mieszamy.Rozkładamy na talerze , oprószamy tartą goudą.Smacznego