Wykonanie
MrowiskoSkładniki:(Na 3 duże kopczyki mrowiska)
Faworki:7
jajek3 łyżki
śmietany 18%1 szklanka
jasnego piwa0,5kg
mąki pszennej+do oproszenia stolnicyPolewa:1 kostka
masła10 łyżek
miodu5 łyżek
cukrumakrodzynki5 kostek
smalcu do smażenia lub
olej

Przygotowanie:
Faworki: Składniki na
faworki przełożyć do miski,zagniatać razem ok.20min aż ciasto stanie się gładkie i elastyczne.Rwać po kawałku ciasta,rozwałkowywać cienkie placki.Pokroić je w paski ,(dowolnej długości oraz wielkości) w każdym pasku wyciąć dziurkę.przełożyć w niej jedną z końca ciasta robiąc
faworka.W garnku rozgrzać tłuszcz ,wkładać
faworki porcjami(ponieważ od razu podwajają są objętość) ,smażyć po parę sekund z obu stron.Wyjmować łyżką cedzakową na talerz wyłożony ręcznikiem kuchennym.Polewa: W garnku rozpuścić
masło,dodać
miód oraz
cukier,trzymać na wolnym ogniu mieszając do połączenia się składników.Na talerzach układać:
faworki,polewa,obfita ilość
maku oraz
rodzynek tworząc kopczyki.Czynność powtarzać do koca składników.Smacznego