ßßß Cookit - przepis na Faworki:

Faworki:

nazwa

Wykonanie

Mrowisko
Składniki:
(Na 3 duże kopczyki mrowiska)
Faworki:
7 jajek
3 łyżki śmietany 18%
1 szklanka jasnego piwa
0,5kg mąki pszennej+do oproszenia stolnicy
Polewa:
1 kostka masła
10 łyżek miodu
5 łyżek cukru
mak
rodzynki
5 kostek smalcu do smażenia lub olej
Przygotowanie:
Faworki: Składniki na faworki przełożyć do miski,zagniatać razem ok.20min aż ciasto stanie się gładkie i elastyczne.
Rwać po kawałku ciasta,rozwałkowywać cienkie placki.
Pokroić je w paski ,(dowolnej długości oraz wielkości) w każdym pasku wyciąć dziurkę.przełożyć w niej jedną z końca ciasta robiąc faworka.
W garnku rozgrzać tłuszcz ,wkładać faworki porcjami(ponieważ od razu podwajają są objętość) ,smażyć po parę sekund z obu stron.
Wyjmować łyżką cedzakową na talerz wyłożony ręcznikiem kuchennym.
Polewa: W garnku rozpuścić masło,dodać miód oraz cukier,trzymać na wolnym ogniu mieszając do połączenia się składników.
Na talerzach układać:faworki,polewa,obfita ilość maku oraz rodzynek tworząc kopczyki.Czynność powtarzać do koca składników.
Smacznego
Źródło:http://www.szczyptachili.pl/deser-typowo-siateczno-karnawaloyjemu-po-prostu-nie-da-sie-oprzec-siegajac-po-jednego-chce-sie-wiecej-i-wiecej-pierwszy-raz-jadlam-w-ksztalcie-plackow-gdy-zrobila-ciocia-i-postanowilam-odtworzyc-po