ßßß Cookit - przepis na Słodkie mrowisko

Słodkie mrowisko

nazwa

Wykonanie

Słodkie mrowisko są to nałożone na siebie warstwy ciastek w smaku i kształcie przypominające faworki a całość polana polewą z cukru, masła i miodu. Wygląda to bardzo ciekawie a dla większego urozmaicenia mrowisko można posypać makiem, drobno pokrojonymi orzechami, rodzynkami. Polecam na rodzinną imprezkę idealne :D
Składniki:
5 jajek
360 g mąki + mąka do podsypania (poznańska, luksusowa)
200 g masła
300 g cukru
1 czubata łyżka miodu
olej do smażenia
Jajka porządnie roztrzep w misce, wsyp mąkę i wymieszaj. Ciasto przełóż na blat i zagniataj do chwili aż będzie sprężyste i elastyczne. Jeśli ciasto będzie bardzo mocno przyklejać się do blatu podsyp jeszcze mąki. Zagniatanie ciasta może potrwać około 20-30 minut.
Podziel ciasto na trzy części. Posyp blat odrobiną mąki i rozwałkuj cienko pierwsze ciasto. Pokrój je w paski niezbyt długie i niezbyt szerokie. Tak samo postępuj z resztą ciasta. Paseczki ciasta smaż w głębokim tłuszczu na ładny złoty kolor. Nie wrzucaj od razu zbyt dużej ilości paseczków ponieważ pod wpływem wysokiej temp. zaczną rosnąć. Po wyjęciu z oleju odsącz na papierowym ręczniku.
Do garnka włóż masło, cukier i miód rozpuść a następnie delikatnie podgrzewaj 15 minut. Odstaw na 5 minut. Na talerzu ułóż warstwę smażonych pasków i delikatnie polej każdy pasek odrobiną polewy. Znowu ułóż warstwę ciastek i polej polewą i tak dalej aż skończą ci się składniki.
Źródło:http://olainthekitchen.blogspot.com/2016/01/sodkie-mrowisko.html