Wykonanie
Słodkie mrowisko są to nałożone na siebie warstwy
ciastek w smaku i kształcie przypominające
faworki a całość polana polewą z
cukru,
masła i
miodu. Wygląda to bardzo ciekawie a dla większego urozmaicenia mrowisko można posypać
makiem, drobno pokrojonymi
orzechami,
rodzynkami. Polecam na rodzinną imprezkę idealne :DSkładniki:5
jajek360 g
mąki +
mąka do podsypania (poznańska, luksusowa)200 g
masła300 g
cukru1 czubata łyżka
mioduolej do smażenia
Jajka porządnie roztrzep w misce, wsyp
mąkę i wymieszaj. Ciasto przełóż na blat i zagniataj do chwili aż będzie sprężyste i elastyczne. Jeśli ciasto będzie bardzo mocno przyklejać się do blatu podsyp jeszcze
mąki. Zagniatanie ciasta może potrwać około 20-30 minut.Podziel ciasto na trzy części. Posyp blat odrobiną
mąki i rozwałkuj cienko pierwsze ciasto. Pokrój je w paski niezbyt długie i niezbyt szerokie. Tak samo postępuj z resztą ciasta. Paseczki ciasta smaż w głębokim tłuszczu na ładny złoty kolor. Nie wrzucaj od razu zbyt dużej ilości paseczków ponieważ pod wpływem wysokiej temp. zaczną rosnąć. Po wyjęciu z
oleju odsącz na papierowym ręczniku.Do garnka włóż
masło,
cukier i
miód rozpuść a następnie delikatnie podgrzewaj 15 minut. Odstaw na 5 minut. Na talerzu ułóż warstwę smażonych pasków i delikatnie polej każdy pasek odrobiną polewy. Znowu ułóż warstwę
ciastek i polej polewą i tak dalej aż skończą ci się składniki.