Wykonanie
Pizza na cieście piwnym z
salamiSkładniki:Ciasto na 2-4 pizze zależy od wielkości.450g.
mąki pszennej200ml.ciepłego
piwa30g.świeżych
drożdży2łyżeczki oleju+do wysmarowania naczynia2 łyżeczki
cukru2 łyżeczki
soli2 łyżeczki
pieprzu1 łyżka
przyprawy do pizzyProporcję składników wg.uznania:tarty
ser żółtySalami wieprzowe z
mięsem wołowympieczarkicebulakukurydza konserwowaketchup pikantny
Przygotownie:
Drożdze rozkruszyć wsypać do kubeczka wraz
zcukrem.Zalać ciepłym(nie gorącym)
piwem.Odstawić pod przykryciem w ciepłe miejsce na ok 15min. do wypłynięcia
drożdży na wierzch i powstania pęcherzyków.
Mąkę wsypać do miski ,wymieszać z
solą,
pieprzem i
przyprawą do pizzy.Na środku
zrobi dołek,wlać gotowy rozczyn wymieszany wcześniej z
olejem.Zagnieść ciasto aż będzie miękkie i elastyczne.Przełożyć do czystego naczynia wysmarowanego
olejem ,odstawić pod przykryciem w ciepłe miejsce na 1 h.Gotowe ciasto wyrabiać ponownie prze chwilę udeżając w nie pięścią.Podzielić na części , rozwałkowywać cienkie placki na blacie/stolnicy oprószonym
mąka.Boki każdego placka pozawijać do środka,posmarować
ketchupem ,układać resztę składników.
Ser żółty ,
salami,
pieczarki ,
cebulę oraz
kukurydzę.Całość posypać ponownie odrobiną
sera.Piec pizzę 25 min w 180st.Smacznego