Wykonanie

Nie jestem fanką tego typu wypieków, ale ten jest niewiarygodnie pyszny. Delikatne, kruche ciasto, które zawsze wychodzi i gruba warstwa kwaśnych
jabłek – połączenie idealne. Szarlotka nie jest zbyt słodka i ma delikatny posmak
cynamonu.SkładnikiCiasto:
mąka pszenna, 2 i 1/4 szklankimiękkie
masło, 190 g
proszek do pieczenia, 1 i 1/2 łyżeczki
cukier puder, 3/4 szklanki
żółtka, 3 sztuki
śmietana, 1 i 1/2 łyżki
Jabłka:kwaśne
jabłka, 5 dużych sztuksok z 1/2
cytrynybrązowy cukier, 3 łyżki
cynamon, 1/2 łyżeczkiSposób przygotowaniaWszystkie składniki na ciasto połączyć w gładką masę. Jeśli będzie się kleiło dodać jeszcze trochę
mąki. Zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na 30 minut. Formę o średnicy 24 cm wysmarować
masłem. 3/4 ciasta cienko rozwałkować i ułożyć na blaszce (resztę schować do lodówki). Boki również pokryć
ciastem. Następnie nakłuwać widelcem.
Jabłka obrać i pokroić w cieniutkie plasterki. Skropić
sokiem z cytryny. Posypać
cukrem i
cynamonem. Delikatnie wymieszać, starając się nie połamać
owoców. Wyłożyć je równomiernie na cieście.Resztę masy wyciągnąć z lodówki i cienko rozwałkować. Wycinać foremkami
ciasteczka (ja użyłam foremki w kształcie motylka), następnie ułożyć na jabłkach.Piec przez 30-35 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Kiedy ciasto wystygnie posypać
cukrem pudrem.

grape seed extract