Wykonanie
Uwielbiam wszelkiego rodzaju
sosy pesto. Są proste i szybkie w przygotowaniu. I jest mnóstwo wariacji na ich temat, także każdy znajdzie coś dla siebie. Tym razem padło na sycylijskie z książki Jamiego Olivera „30 minut w kuchni”. Zaintrygowały mnie te
pomidorki. To był strzał w dziesiątkę. Boskie!Składnikirigatoni, 200 gram
parmezan, 10 gram
migdały blanszowane, 20 gram
czosnek, 1 ząbek
papryczka chili, 1 sztuka
bazylia, 1 duży pęczek
pomidorki koktajlowe, 120 gramSposób przygotowania
Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie.
Parmezan,
migdały i
czosnek zmiksować. Dodać
chili,
bazylię i 2/3
pomidorków. Ponownie zmiksować.Zostawić 1/3 szklanki
wody z gotowania
makaronu. Rigatoni odcedzić. Z powrotem przełożyć do garnka. Dodać pesto,
wodę i pozostałe
pomidorki pokrojone w ćwiartki. Podawać ze świeżymi listkami
bazylii.
pure green coffee