ßßß
Uwielbiam wszelkiego rodzaju sosy pesto. Są proste i szybkie w przygotowaniu. I jest mnóstwo wariacji na ich temat, także każdy znajdzie coś dla siebie. Tym razem padło na sycylijskie z książki Jamiego Olivera „30 minut w kuchni”. Zaintrygowały mnie te pomidorki. To był strzał w dziesiątkę. Boskie!Składnikirigatoni, 200 gramparmezan, 10 grammigdały blanszowane, 20 gramczosnek, 1 ząbekpapryczka chili, 1 sztukabazylia, 1 duży pęczekpomidorki koktajlowe, 120 gramSposób przygotowaniaMakaron ugotować al dente w osolonej wodzie.Parmezan, migdały i czosnek zmiksować. Dodać chili, bazylię i 2/3 pomidorków. Ponownie zmiksować.Zostawić 1/3 szklanki wody z gotowania makaronu. Rigatoni odcedzić. Z powrotem przełożyć do garnka. Dodać pesto, wodę i pozostałe pomidorki pokrojone w ćwiartki. Podawać ze świeżymi listkami bazylii.pure green coffee