Moim ulubionym makaronem jest Aglio Olio i kilka wariacji na jego temat. Ten, który Wam dzisiaj zaproponuje jest bazyliowo-pomidorowy, aromatyczny i bardzo świeży.Składniki:- makaron spaghetti ugotowany al dente- bazylia świeża- 3 rodzaje pomidorów koktajlowych: żółte, zielone i czerwone- 3 ząbki czosnku- 1 papryczka chili- 1/2 szklanki oliwy z oliwek, polecam Carbonell- sół pieprz do smaku- starty parmezanMakaron gotuję aż będzie al dente. Listki bazylii kroję drobno. Pomidory koktajlowe przekrawam na pół. Papryczkę i czosnek drobno siekam. Na patelnię wlewam oliwę z oliwek, dodaję czosnek aby lekko oddał aromat oliwie, uważam, żeby go nie przypalić. Dodaję paprykę i smażę około minuty. Następnie dodaję makaron i dokładnie mieszam z oliwą, papryką i czosnkiem. Dorzucam pomidory i smażę około minuty, na koniec dodaję bazylię i mieszam wszystkie składniki dokładnie na patelni jeszcze przez minutę. Podaję z dużą ilością startego parmezanu.