Wykonanie
Jak dla mnie potrawa idealna. Soczysta, delikatnie aromatyzowana
czosnkiem,
bazylią i
cytryną ryba. Aksamitne, lekko słodkawe purée w kosmicznym kolorze. I oczywiście pesto, na którego punkcie ostatnio oszalałam. A na przygotowanie tego wszystkiego wystarczy 30 minut – no ideał!Składniki
Ryba:filety z
okonia, 400 gram
cytryna, 1 sztuka
bazylia, 10 liści
czosnek, 4 duże ząbki
sól,
pieprz czarnyPurée:
ziemniaki, 600 gram
brokuły, 1 główka
mleko, 5 łyżek
sól,
pieprz białyDodatkowo:pesto, kilka łyżeczekSposób przygotowania1.
Rybę skropić
sokiem z połowy
cytryny. Przyprawić
solą i
pieprzem. Ułożyć na folii aluminiowej. Na wierzchu
ryby położyć listki
bazylii, obrany, zmiażdżony
czosnek i klika plasterków
cytryny. Całość zawinąć w folię i włożyć do naczynia żaroodpornego. Wstawić do lodówki na około 2 godziny. Piekarnik ustawić na funkcję góra-dół i rozgrzać do 180 stopni.
Rybę piec przez 20-25 minut.2.
Ziemniaki obrać i ugotować w osolonej wodzie. Odcedzić i przecisnąć przez praskę.
Brokuły podzielić na różki. Zblanszować w dużej ilości osolonej
wody. Zmiksować w blenderze.
Ziemniaki,
brokuły i
mleko połączyć w jednolitą masę. W razie potrzeby doprawić
solą i
pieprzem.3. Purée podzielić na 2 porcje, ułożyć na talerzach. Na wierzchu położyć
okonia. Ozdobić plasterkami
cytryny i listami
bazylii. Podawać z pesto.Lortab
side effects