Wykonanie
Składniki(na 2 porcje)-200 g filetu z
łososia,-
sok z cytryny,- 4 łyżki
pistacji (ok. 40g),- skórka starta z
cytryny,- 1 łyżeczka
oleju rzepakowego (ok. 5g),- 1 ząbek
czosnku,- listki
bazylii,-
sól i pierz. na puree:- 4
ziemniaki (ok. 280 g),- 2 łyżki
mleka (ok. 20ml),- listki
bazylii,-
sól.Sposób przygotowania1.
Łososia dzielimy na dwie porcje, marynujemy w
soli,
pieprzu i
soku z cytryny.2. Przygotowujemy
pistacjową skorupkę: startą
skórkę z cytryny mieszamy z
olejem,
czosnkiem, rozdrobnionymi
pistacjami i
bazylią.3.
Łososia obsypujemy przygotowaną posypką i pieczemy przez ok. 15 min. w 180 ⁰ C.4. Listki
bazylii miksujemy blenderem.5. Gotujemy
ziemniaki i rozgniatamy praską z dodatkiem
mleka.6. Do
ziemniaków dodajemy zmiksowaną
bazylię.
Łosoś w skorupce pistacjowej jest bogaty w:- kwasy omega-3 (pochodzące z
łososia), które działają przeciwnowotworowo i przeciwkrzepliwie,- substancje uspokajające, pochodzące z
bazylii.Wartość odżywcza jednej porcji:
Porcja waży: ok. 270 gEnergia: 453 , 8 kcal
Białko: 27,0 gTłuszcze: 26 , 1 gWęglowodany: 31,1gBłonnik pokarmowy : 3 , 33 , 3 gSmaczneg o i zdr o we goTrójko lorowa Tęcza