Wykonanie
Placki są dietetyczne do punktu 2. Jeśli podamy je z
jogurtem naturalnym i
owocami (polecam
borówki i
maliny) to takie nadal pozostaną. Natomiast jeśli zaserwujemy je z
syropem klonowym czy
cukrem pudrem lub (o zgrozo!) z oboma tymi składnikami jednocześnie to już będą mniej dietetyczne. A właściwie to wcale. Wybór należy do Was.Składniki
jajka, 2 sztuki
sól, 1 szczypta
oliwa, 1 łyżka
jogurt grecki light, 200 g
serek Bieluch light, 40 g
mąka pszenna, 100 g
proszek do pieczenia, 1 i 1/2 łyżeczki
borówki amerykańskie, 120 gSposób przygotowania
Białka oddzielić od
żółtek. Ubić na sztywno z dodatkiem
soli.
Żółtka wymieszać z
oliwą,
jogurtem i
serkiem. Wsypać przesianą
mąkę z proszkiem. Krótko mieszać, tylko do połączenia składników. Dodać pianę z
białek i bardzo delikatnie wymieszać. To samo zrobić z
borówkami.Nakładać po 2-3 łyżki ciasta na 1 placuszek. Smażyć na bardzo delikatnym ogniu z obu stron na złoty kolor bez dodatku tłuszczu na patelni z nieprzywierającym dnem.Podawać z ulubionymi dodatkami. Z podanych składników wychodzi około 14 małych placuszków.http://186streetschool.forcestore.org/