ßßß
Placki są dietetyczne do punktu 2. Jeśli podamy je z jogurtem naturalnym i owocami (polecam borówki i maliny) to takie nadal pozostaną. Natomiast jeśli zaserwujemy je z syropem klonowym czy cukrem pudrem lub (o zgrozo!) z oboma tymi składnikami jednocześnie to już będą mniej dietetyczne. A właściwie to wcale. Wybór należy do Was.Składnikijajka, 2 sztukisól, 1 szczyptaoliwa, 1 łyżkajogurt grecki light, 200 gserek Bieluch light, 40 gmąka pszenna, 100 gproszek do pieczenia, 1 i 1/2 łyżeczkiborówki amerykańskie, 120 gSposób przygotowaniaBiałka oddzielić od żółtek. Ubić na sztywno z dodatkiem soli. Żółtka wymieszać z oliwą, jogurtem i serkiem. Wsypać przesianą mąkę z proszkiem. Krótko mieszać, tylko do połączenia składników. Dodać pianę z białek i bardzo delikatnie wymieszać. To samo zrobić z borówkami.Nakładać po 2-3 łyżki ciasta na 1 placuszek. Smażyć na bardzo delikatnym ogniu z obu stron na złoty kolor bez dodatku tłuszczu na patelni z nieprzywierającym dnem.Podawać z ulubionymi dodatkami. Z podanych składników wychodzi około 14 małych placuszków.http://186streetschool.forcestore.org/