Wykonanie
Przepis na tę cudowną babkę
jogurtową z fantastyczną nutą
cytrynową znalazłam tutaj . Jest cudownie wilgotna i lekka. Przygotowanie zajmuje tylko chwilę... I tylko chwilę trwa jej znikanie ze stołu...Przepis na tę babkę trafił na listę "do-wielokrotnego-powtarzania" :)
Składniki:1,5 szkl.
mąki pszennej1 szkl.
jogurtu greckiego1 szkl.
cukru3
jajkaskórka otarta z 2
cytryn1/2 łyżeczki ekstraktu
waniliowego1/2 szkl.
oliwy z oliweksok z 1
cytryny2 łyżki nasion chia lub
maku2 łyżeczki
proszku do pieczeniaszczypta
soli na glazurę: 1/2 szkl.
cukru i sok z 1
cytrynySposób przygotowania:Przygotuj formę do pieczenia o wymiarach 23 x 10 cm - wysmaruj tłuszczem i posyp
mąką.
Mąkę,
proszek do pieczenia i
sól przesiej przez sito. Dodaj nasiona chia i wymieszaj. W osobnej misce wymieszaj do połączenia składników
jajka,
jogurt, ekstrakt
waniliowy, 1 szkl.
cukru, sok z 1
cytryny i
skórkę z cytryny.
Do masy jajecznej dodaj
mąkę i ponownie wymieszaj. Na koniec dodaj
oliwę z oliwek. Wymieszaj do połączenia składników.Ciasto przelej do przygotowanej wczesniej formy i piecz 50 minut w 180 st. (góra-dół). Sprawdź za pomocą patyczka.1/2 szkl.
cukru i sok z 1
cytryny zagotuj w garnuszku.
Cukier powinien się rozpuścić i powstanie przezroczysty
syrop. Ostudź. Powstałą glazurą polej ponakłuwane wykałaczką jeszcze ciepłe ciasto.