ßßß
Składniki:1,5 szkl. mąki pszennej1 szkl. jogurtu greckiego1 szkl. cukru3 jajkaskórka otarta z 2 cytryn1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego1/2 szkl. oliwy z oliweksok z 1 cytryny2 łyżki nasion chia lub maku2 łyżeczki proszku do pieczeniaszczypta soli na glazurę: 1/2 szkl. cukru i sok z 1 cytryny
Sposób przygotowania:Przygotuj formę do pieczenia o wymiarach 23 x 10 cm - wysmaruj tłuszczem i posyp mąką.Mąkę, proszek do pieczenia i sól przesiej przez sito. Dodaj nasiona chia i wymieszaj. W osobnej misce wymieszaj do połączenia składników jajka, jogurt, ekstrakt waniliowy, 1 szkl. cukru, sok z 1 cytryny i skórkę z cytryny.
Do masy jajecznej dodaj mąkę i ponownie wymieszaj. Na koniec dodaj oliwę z oliwek. Wymieszaj do połączenia składników.Ciasto przelej do przygotowanej wczesniej formy i piecz 50 minut w 180 st. (góra-dół). Sprawdź za pomocą patyczka.1/2 szkl. cukru i sok z 1 cytryny zagotuj w garnuszku. Cukier powinien się rozpuścić i powstanie przezroczysty syrop. Ostudź. Powstałą glazurą polej ponakłuwane wykałaczką jeszcze ciepłe ciasto.