ßßß Cookit - przepis na Jogurtowa babka cytrynowa

Jogurtowa babka cytrynowa

nazwa

Wykonanie

Przepis na tę cudowną babkę jogurtową z fantastyczną nutą cytrynową znalazłam tutaj . Jest cudownie wilgotna i lekka. Przygotowanie zajmuje tylko chwilę... I tylko chwilę trwa jej znikanie ze stołu...
Przepis na tę babkę trafił na listę "do-wielokrotnego-powtarzania" :)
Składniki:
1,5 szkl. mąki pszennej
1 szkl. jogurtu greckiego
1 szkl. cukru
3 jajka
skórka otarta z 2 cytryn
1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
1/2 szkl. oliwy z oliwek
sok z 1 cytryny
2 łyżki nasion chia lub maku
2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli na glazurę: 1/2 szkl. cukru i sok z 1 cytryny
Sposób przygotowania:
Przygotuj formę do pieczenia o wymiarach 23 x 10 cm - wysmaruj tłuszczem i posyp mąką.
Mąkę, proszek do pieczenia i sól przesiej przez sito. Dodaj nasiona chia i wymieszaj. W osobnej misce wymieszaj do połączenia składników jajka, jogurt, ekstrakt waniliowy, 1 szkl. cukru, sok z 1 cytryny i skórkę z cytryny.
Do masy jajecznej dodaj mąkę i ponownie wymieszaj. Na koniec dodaj oliwę z oliwek. Wymieszaj do połączenia składników.
Ciasto przelej do przygotowanej wczesniej formy i piecz 50 minut w 180 st. (góra-dół). Sprawdź za pomocą patyczka.
1/2 szkl. cukru i sok z 1 cytryny zagotuj w garnuszku. Cukier powinien się rozpuścić i powstanie przezroczysty syrop. Ostudź. Powstałą glazurą polej ponakłuwane wykałaczką jeszcze ciepłe ciasto.
Źródło:http://www.pilkawkuchni.pl/2015/04/jogurtowa-babka-cytrynowa.html