ßßß
Na blogu są już zdrowe placki ( przepis tutaj ), dziś mam dla Was kolejne.Przygotowałam je na nasze wspólne śniadanie - syn ( 14 miesięcy ) się zajadał :)Smakują bananami i syropem klonowym, mięciutkie i bardzo syte.Z przepisu wychodzi około 15 sztuk co starczy dla trzech głodnych osób!On the blog you can find already healthy pancakes ( recipe here ), today I have for you another.I prepared them for our breakfast - my son (14 months old) was delighted :)They taste like banana pancakes and maple syrup, are soft and very filling.From ingredients ypu can make about 15 pancakes which is enough for three hungry people!
Składniki :* 2 banany, rozgniecione,* 1-2 łyżki syropu klonowego / miodu / cukru,* 1 jajko,* 1 łyżeczka proszku do pieczenia,* 1 łyżeczka sody oczyszczonej,* 100 ml mleka,* 100 g mąki pełnoziarnistej,Ingredients:* 2 bananas, mashed,* 1-2 tbsp maple syrup / honey / sugar,* 1 egg,* 1 tsp baking powder,* 1 tsp baking soda,* 100 ml milk,* 100 g wholemeal flour,
Przygotowanie :Banany rozgnieć widelce w misce, dodaj jajko, syrop klonowy i mleko - zmieszaj.Przesiej mąkę razem z proszkiem do pieczenia i sodą oczyszczoną, dodaj do bananów i dokładnie wymieszaj.Rozgrzej dobrze nieprzywierającą patelnię i nakładaj porcję ciasta ( 1 łyżkę ), smaż na wolnym ogniu przez 2 minuty z każdej strony.Pozdawaj z syropem klonowym, owocami lub bitą śmietaną ;)Preparation:Mash bananas in bowl using fork add egg, maple syrup and milk - mix.Sift the flour with baking powder and baking soda, add to bananas and mix thoroughly.Heat a non-stick frying pan well and put a portion of the dough (1 tbsp ), fry over low heat for 2 minutes on each side.Serve with maple syrup, fruit or whipped cream;)