Wykonanie
Razem z Mariuszem uwielbiamy naleśniki i to żadna tajemnica. Kiedy Filip podrośnie też z pewnością będzie je uwielbiał :) Najlepsze są z
białym serem i
śmietaną albo z dżemorem, ale można też czasem poeksperymentować...Kilka dni temu na blogu
Bazylki - Na 4 widelce zobaczyłam przepis na Crepes suzette. Piękne zdjęcia sprawiły, że musiałam je przygotować... I zrobiłam ! Co prawda po swojemu, ale to ten przepis mnie zainspirował.A efekt ?? OMG :D Cudowne!Kiedy zabraknie Ci
sera - zrób suzette - wspaniałe naleśniki w
pomarańczowym sosie ! :)Składniki :( na około 10 sztuk )* 450 ml
mleka,* 1
jajko,* 4 łyżeczki
cukru,* szczypta
soli,* 2 łyżki
oliwy,* 350 g
mąki,* szklanka
soku pomarańczowego ( ja użyłam świeżo wyciśniętego ),* 5 łyżek
cukru,* 5 łyżek
masła,* skórka z połowy
pomarańczy,Przygotowanie :Najpierw naleśniczki ;)Do miski wlej
mleko, dodaj
jajko,
cukier,
sól i
oliwę - zmieszaj.Do miski z
mlekiem przesiej
mąkę i dokładnie wymieszaj za pomocą rózgi.Jeżeli ciasto wyjdzie za gęste dolej odrobinę
mleka lub
wody, jeżeli za rzadkie dosyp
mąki.Patelnie o niskim brzegu ( najlepiej taką dosmażenia naleśników ) bardzo dobrze rozgrzej jeżeli Twoja patelnia wymaga tłuszczu to ją nasmaruj.Za pomocą chochelki wylewaj porcje ciasta na patelnie i smaż z obu stron.Gdy wszystkie już usmażysz bierzemy się za "sos".Na patelni rozgrzej
cukier, dodaj
masło, sok i pokrojoną w cienkie paseczki lub startą skórkę
pomarańczy, pogotuj chwilkę aby sosik zgęstniał. Ułóż złożone w trójkąty naleśniki i smaż po 2 minuty z każdej strony.Układaj na talerzach, polej sosem i jedz :)Smacznego !!