Wykonanie
Tempura powszechnie znana jako przysmak z Japonii tak na prawdę pochodzi z Portugalii. Japończycy smażą w niej
ryby,
owoce morza, warzywa a także
owoce...Absolutnie nie jest to dietetyczne, ale bardzo smaczne ( jak to zwykle bywa), w dodatku przygotowanie zajmuje tylko kilka minut.U mnie dziś
kurczak, można swobodnie zastąpić go
krewetkami czy warzywkami :)Składniki : ( 2 porcje )* 1 duża
pierś z kurczaka,* 70 g
mąki pszennej,* 30 g
mąki kukurydzianej,* 1
jajko,* 1/2 szklanki zimnej
wody gazowanej,* 3 łyżki ziaren prażonego
sezamu,*
oliwa do smażenia,* s ó l,
pieprzPrzygotowanie :Pierś umyć, osuszyć, pokroić na długie paski, posolić i popieprzyć.W małej misce zmieszać obie
mąki,
jajko, ziarna
sezamu, stopniowo dodawać
wodę do uzyskania gładkiego ciasta, trochę gęstszego niż naleśnikowe.Na patelni rozgrzać spora ilość
oliwy do smażenia.Przygotowane wcześniej kawałki
kurczaka dokładnie obtoczyć w cieście ( można pomoc sobie długą wykałaczką ) i wrzucać na rozgrzany tłuszcz.Smażyć na rumiano z obu stron, około 3 minut z każdej.Smacznego !
