ßßß Cookit - przepis na Kotlety drobiowe z panierką typu Panko

Kotlety drobiowe z panierką typu Panko

nazwa

Wykonanie

Bardzo smaczne kotlety drobiowe, ale z troszeczkę inną panierką. Wykorzystałam bułkę tartą typu japońskiego Panko . Ma lżejsze, większe płatki, przez co panierka jest puszysta i znacznie dłużej pozostaje chrupiąca niż panierka z typowej bułki tartej. Często wykorzystywana jest do tworzenia tzw. "koronkowej" wierzchniej warstwy, gdzie przestrzeń między okruszkami wypełniona jest powietrzem.
Składniki:
filety z kurczaka
mąka
jajka
woda
Filety z kurczaka umyć, osuszyć i lekko robić (najlepiej przez folię, aby nie porozrywać). Każdy kotlet obtoczyć w mące. Wymieszać mąkę z jajkiem i wodą (konsystencja ciasta naleśnikowego). Mięso zanurzyć w przygotowanym cieście naleśnikowym. Na zakończenie dokładnie obtoczyć w panierce Panko. Kotlety smażyć na patelni w głębokim oleju. Podawać z zieloną sałatą lub dowolną surówką.
Smacznego!
Źródło:http://saloniksmakow.blogspot.com/2014/10/kotlety-drobiowe-panko.html