ßßß Cookit - przepis na Makaron dwujajeczny

Makaron dwujajeczny

nazwa

Składniki

Wykonanie

Składniki:
350 g mąki jasnej orkiszowej
2 jajka
ok 50 ml wody
Mąkę przesiewamy przez sitko, dodajemy jajka i wodę zagniatamy. Ilość wody zależna jest od wielkości jaj. Ciasto dobrze wyrobione powinno być lśniące i gładkie. Dzielimy je na trzy części i rozwałkowujemy cieniutko podsypując mąką i przekładając z jednej strony na drugą . P ozostawiamy do podsuszenia. Następnie rozwałkowane ciasto kroimy w pasy o szerokości około 4-5 cm i kroimy w cieniutkie paseczki. Makaron rozsypujemy na stolnicy lub ściereczce, aby przesechł. Jeśli chcemy przechowywać makaron musimy go dokładnie wysuszyć.
Źródło:http://orkiszowakuchniaanny.blogspot.com/2013/04/makaron-dwujajeczny.html