Wykonanie
Tempurę powszechnie uważa się za japońską, ale wywodzi się ona z Portugalii. Nazwa pochodzi od quattuor tempora (cztery
razy), odnoszącego się do czterech okresów postu w roku, kiedy to Portugalczycy mieszkający w Japonii jadali smażone jarzyny i
ryby. Japończycy udoskonalili portugalską potrawę, wprowadzając delikatne ciasto na bazie
mąki,
jajka oraz
lodu.Zazwyczaj w tempurze smaży się świeże
owoce morza, jarzyny czy
ryby, a u mnie jest to
kurczak. Ważne jest, aby tempura była naprawdę zimna, pomiędzy zanurzaniem w niej kolejnych składników warto wstawić ją do lodówki (lub też wstawić miskę z tempurą do większej miski z
lodem) Prawdopodobnie zostanie Wam tempury po wykorzystaniu jej do
kurczaka, zachęcam do eksperymentowania z pokrojonymi warzywami :)SKŁADNIKI:4
piersi z kurczaka1
jajko300 ml lodowatej
wody gazowanej200 g
mąki pszennejtłuszcz do smażenia o neutralnym smaku
Kurczaka umyć, osuszyć, pokroić na kawałki o długości około 4-5 cm. Wymieszać składniki tempury. Kawałki
kurczaka zanurzać w tempurze, smażyć w dobrze rozgrzanym tłuszczu, aż wypłynie i tempura nabierze ładnego koloru. Odsączyć na ręczniku papierowym, podawać ciepłe.SMACZNEGO :)