ßßß Cookit - przepis na TEMPURA, KURCZAK W TEMPURZE

TEMPURA, KURCZAK W TEMPURZE

nazwa

Wykonanie

Tempurę powszechnie uważa się za japońską, ale wywodzi się ona z Portugalii. Nazwa pochodzi od quattuor tempora (cztery razy), odnoszącego się do czterech okresów postu w roku, kiedy to Portugalczycy mieszkający w Japonii jadali smażone jarzyny i ryby. Japończycy udoskonalili portugalską potrawę, wprowadzając delikatne ciasto na bazie mąki, jajka oraz lodu.
Zazwyczaj w tempurze smaży się świeże owoce morza, jarzyny czy ryby, a u mnie jest to kurczak. Ważne jest, aby tempura była naprawdę zimna, pomiędzy zanurzaniem w niej kolejnych składników warto wstawić ją do lodówki (lub też wstawić miskę z tempurą do większej miski z lodem) Prawdopodobnie zostanie Wam tempury po wykorzystaniu jej do kurczaka, zachęcam do eksperymentowania z pokrojonymi warzywami :)
SKŁADNIKI:
4 piersi z kurczaka
1 jajko
300 ml lodowatej wody gazowanej
200 g mąki pszennej
tłuszcz do smażenia o neutralnym smaku
Kurczaka umyć, osuszyć, pokroić na kawałki o długości około 4-5 cm. Wymieszać składniki tempury. Kawałki kurczaka zanurzać w tempurze, smażyć w dobrze rozgrzanym tłuszczu, aż wypłynie i tempura nabierze ładnego koloru. Odsączyć na ręczniku papierowym, podawać ciepłe.
SMACZNEGO :)
Źródło:http://ciachomania.blogspot.com/2013/03/tempura-kurczak-w-tempurze.html