ßßß Cookit - przepis na Ciasto na pierogi (z jajkiem)

Ciasto na pierogi (z jajkiem)

nazwa

Składniki

Wykonanie

Sezon owocowy trwa! Z racji tego, że przyszło mi robić pierogi z wiśniami, postanowiłam w końcu zanotować ilość składników jaką używam do ciasta. Z reguły robie je na oko i podczas przygotowania zdarza się, że któregoś z produktów jest więcej lub mniej i trzeba go z powrotem dodawać. Od dziś będę mieć ułatwienie. Ciasto na pierogi robię różne, w zależności od farszu. Jeśli są to owoce, to na ogół dodaje jajko, wtedy jest ono twardsze i dobrze kontrastuje się w smaku z owocami. Ponadto jeśli tylko zabraknie mi farszu zawsze mogę przerobić go na domowy makaron - nie muszę ciasta wyrzucać, a to oszczędność! :)
Składniki:
100 ml gorącej wody
200 ml zimnej wody
1 jajko
2,5 szklanki mąki pszennej
Przygotowanie:
W pojemniku połączyć wodę zimną z ciepłą. Wymieszać. Dodać jajko i roztrzepać widelcem.
Na stolnicę wysypać mąkę (2 szklanki). Palcami uformować dołek. Wlewać powoli wodę z jajkiem, niedbale mieszając palcami. Ciasto które ulegnie sklejeniu odkładać na bok. Na koniec połączyć całe ciasto ze sobą, ugniatając 2-3 minuty na stolnicy, podsypywać resztą mąki gdy ciasto zacznie się kleić do stolnicy (nie musicie zużyć całej pół szklanki, wszystko zależy od mąki i wielkości jajka).
Wałkować na kilkumilimetrowy placek. Wycinać koła na pierogi.
Ciasto wychodzi bardzo delikatne i mnie w dotyku przypomina ciasto drożdżowe po wyrośnięciu. Dzięki ciepłej wodzie, ciasto staje się bardziej lepkie i sprężyste. Ja zawsze używałam tego przepisu do pierogów z owocami i nigdy się nie zawiodłam, wychodzą idealne! :)
Źródło:http://jedzeniezpasja.com/1_5_45_ciasto-na-pierogi-z-jajkiem.html