Wykonanie
Świetny, szybki i bardzo bardzo prosty przepis na jesienne placuszki.Składniki :* 1 kg
kabaczka,* 1 łyżeczka
soli,* 1
żółtko,* garść posiekanej
natki pietruszki,* 1
cebula,* 4 łyżki
bułki tartej,*
mąka ,*
pieprz,*
oliwa do smażenia,Przygotowanie :
Kabaczka umyć i pozbyć się pestek. Następnie pokroić na plastry o grubości około 2 cm, obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Posolić łyżeczką
soli i odstawić na godzinkę. Wycisnąć i odlać płyn, który się zbierze.Do startego
kabaczka dodać jedno
żółtko, posiekaną drobno
cebulę,
bułkę tartą, około 1/2 szklanki
mąki przyprawić łyżeczką
soli i
pieprzu i dobrze wymieszać.Z powstałej masy formować okrągłe placuszki grubości około 1cm.Smażyć na dobrze rozgrzanym
oleju po około 4 minut z każdej strony.*Placki świetnie smakują z kwaśną
śmietaną lub z
ketchupem. Można także pod koniec smażenia ułożyć na nich plasterek
sera żółtego.
