ßßß
Najprostszy jaki może być, z cebulą i marchewką.Świetnie pasuje do kopytek, makaronu, ryżu czy kaszy a przygotowanie zajmuje tylko chwilę.Polecam na obiad !Składniki :* 0,5 kg schabu,* 2 marchewki, pokrojone w kostkę,* 1 duża cebula, pokrojona w kostkę,* oliwa do smażenia,* 0, 5 litra wywaru warzywnego,* sól, pieprz,* 2 łyżeczki słodkiej papryki,* 1/2 łyżeczki pikantnej papryki,* 1 łyżka śmietany ( opcjonalnie )* 1 łyżka mąki ( opcjonalnie ),
Przygotowanie :Schab umyj i pokrój w nieduże kawałki - mogą o być paski lub kostka, jak wolisz.Przypraw solą, pieprzem, słodką i pikantną papryką oraz połową natki pietruszki.Na patelni rozgrzej dwie łyżki oliwy, wrzuć mięso i smaż aż się zarumieni.Mięso przełóż do garnka, dodaj marchewkę, zalej bulionem i duś na wolnym ogniu.Na tej samej patelni podsmaż cebulę aż zmięknie, dodaj ją do mięsa.Gotuj pod przykryciem na wolnym ogniu około 45 minut ( do czasu aż mięso będzie miękkie ) od czasu do czasu mieszając.W razie potrzeby dolej trochę wody.Na koniec dodaj pozostałą natkę pietruszki i ewentualnie śmietanę.*Jeżeli sos jest zbyt rzadki dodaj łyżkę mąki zmieszaną z wodą.
* aktualizacja 02 . 11.2015