Wykonanie

W nawiązaniu do trwającego na blogu konkursu z
marką Almette (szczegóły tu- klik) dziś przedstawiam Wam bardzo prosty przepis na kruche babeczki wypełnione
serkiem i
owocami leśnymi. Mimo swojej prostoty babeczki są niebanalne w smaku a ich wygląd sprawia, że bez wyrzutów sumienia sięgamy po kolejną.
Serek Almette Fruit (
jagoda-
malina) doskonale się tu sprawdził nie tylko przez dobór smaku ale także dzięki jego konsystencji. Początkowo miałam zamiar zmiksować go z
bitą śmietaną ale okazało się to zbędne. Dzięki swojej strukturze idealnie nadaje się do tego aby wciskać go szprycą. A delikatny smak sprawia, że babeczki nie są przesłodzone. Po prostu idealne na lato.*czas przygotowania: 90 minutSkładniki na 15 sztuk: na ciasto:100 g
mąki60 g zimnego
masłałyżka
cukru pudrużółtkoszczypta
soli na nadzienie:250 g
serka Almette Fruit
jagoda-
malina50 g
czekolady mlecznejłyżka
mlekałyżka poziomek2-3 łyżki
jagód leśnychłyżka różowych wiórek
czekoladowychSkładniki ciasta posiekać, rozwałkować i literatką wyciąć kółka. Foremki do babeczek wysmarować
masłem i oprószyć
mąką. Wylepić
ciastem i wstawić do lodówki na minimum pół godziny. Schłodzone babeczki wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200*C i piec około 15 minut.
Czekoladę połamać, dodać
mleko i rozpuścić nad parą. Za pomocą pędzelka wysmarować środki babeczek.
Serek przełożyć do szprycy i wycisnąć rozetki do babeczek. Na wierzchu ułożyć
owoce i posypać wiórkami różowej
czekolady.Uwaga: nie polecam przechowywania babeczek w lodówce ani w zamkniętym pojemniku- ciasto namięknie i będzie się rozpadać.
