ßßß
W nawiązaniu do trwającego na blogu konkursu z marką Almette (szczegóły tu- klik) dziś przedstawiam Wam bardzo prosty przepis na kruche babeczki wypełnione serkiem i owocami leśnymi. Mimo swojej prostoty babeczki są niebanalne w smaku a ich wygląd sprawia, że bez wyrzutów sumienia sięgamy po kolejną. Serek Almette Fruit (jagoda-malina) doskonale się tu sprawdził nie tylko przez dobór smaku ale także dzięki jego konsystencji. Początkowo miałam zamiar zmiksować go z bitą śmietaną ale okazało się to zbędne. Dzięki swojej strukturze idealnie nadaje się do tego aby wciskać go szprycą. A delikatny smak sprawia, że babeczki nie są przesłodzone. Po prostu idealne na lato.*czas przygotowania: 90 minutSkładniki na 15 sztuk: na ciasto:100 g mąki60 g zimnego masłałyżka cukru pudrużółtkoszczypta soli na nadzienie:250 g serka Almette Fruit jagoda-malina50 g czekolady mlecznejłyżka mlekałyżka poziomek2-3 łyżki jagód leśnychłyżka różowych wiórek czekoladowychSkładniki ciasta posiekać, rozwałkować i literatką wyciąć kółka. Foremki do babeczek wysmarować masłem i oprószyć mąką. Wylepić ciastem i wstawić do lodówki na minimum pół godziny. Schłodzone babeczki wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200*C i piec około 15 minut.Czekoladę połamać, dodać mleko i rozpuścić nad parą. Za pomocą pędzelka wysmarować środki babeczek. Serek przełożyć do szprycy i wycisnąć rozetki do babeczek. Na wierzchu ułożyć owoce i posypać wiórkami różowej czekolady.Uwaga: nie polecam przechowywania babeczek w lodówce ani w zamkniętym pojemniku- ciasto namięknie i będzie się rozpadać.