ßßß Cookit - przepis na Tartaletki z budyniem i owocami

Tartaletki z budyniem i owocami

nazwa

Wykonanie

Tartaletki z budyniem i owocami to świetna przekąska na imprezę lub inną specjalną okazję. Babeczki przyozdobione sezonowymi owocami pięknie prezentują się na stole. Jeśli posiadamy foremki do tartaletek, samo przygotowanie takich małych przysmaków nie jest pracochłonne, choć podzielone na kilka etapów.
Do przygotowania masy budyniowej należy wykorzystać dobry jakościowo budyń w proszku i tak
właśnie podaję w przepisie poniżej, jeśli natomiast nie mamy sprawdzonego budyniu lub chcemy przechowywać babeczki dłużej niż 1-2 dni, można go przyrządzić samemu z mieszanki mleka i mąki, dzięki temu będzie trwalszy.
Z podanego przepisu można przygotować 10 tartaletek o średnicy 9cm .
Składniki:
CIASTO KRUCHE
200g mąki pszennej
100g masła
50g cukru pudru
1 żółtko
2 łyżki zimnej wody
szczypta soli
MASA BUDYNIOWA
1 opakowanie budyniu śmietankowego bez cukru
375ml mleka
2 łyżki cukru
30g masła
DEKORACJA
80g jagód
180g malin
masło do wysmarowania foremek
mąka do podsypania
Wykonanie:
- mąkę przesiać, dodać cukier i sól, zimne masło oraz żółtko, składniki posiekać razem, na koniec dodać zimną wodę, szybko zagnieść gładkie ciasto
- ciasto schłodzić 30 minut w lodówce
- foremki do tartaletek o średnicy 9cm wysmarować masłem (można rozpuścić masło i posmarować foremki pędzelkiem), ciasto rozwałkować (jeśli jest klejące, można lekko podsypać mąką) na placek
- placek ułożyć na kilku ustawionych obok siebie foremkach, palcem lekko wyłożyć ciastem foremki, przycisnąć u góry, by brzegi foremek odcięły nadmiar ciasta
- skrawki ciasta ponownie rozwałkować i wyłożyć kolejne foremki
- ciasto nakłuć widelcem, babeczki piec w 190-200 stopniach przez 15-18minut do zrumienienia
- upieczone babeczki wyjąć z piekarnika, lekko ostudzić, wyjmować delikatnie, odwracając foremki do góry nogami
- z mleka odlać pół szklanki, rozpuścić w nim proszek budyniowy, resztę mleka zagotować z cukrem i masłem, gdy mleko się zagotuje, wlać rozrobiony budyń, gotować 2-3 minuty cały czas mieszając
- ugotowany budyń zdjąć z palnika, lekko ostudzić, co kilka minut mieszając, by w procesie stygnięcia nie powstały grudki
- stygnący, jeszcze lekko ciepły budyń przełożyć do upieczonych, ostygniętych babeczek
- owoce oczyścić i osuszyć, układać na masie budyniowej, lekko w niej zanurzając
- babeczki schłodzić przed podaniem
Tartaletki najlepiej przygotowywać w dniu podania, gdyż wtedy zarówno budyń, jak i owoce zachowają świeży wygląd. Jeśli jednak nie robimy ich na jakąś specjalną okazję, spokojnie mogą poleżeć w lodówce 2-3 dni i też będą smaczne. Wierzch babeczek można udekorować ulubionymi owocami lub tymi, na które akurat trwa sezon. Maliny i jagody bardzo dobrze komponują się ze słodkim budyniem, wyglądają też efektownie pod względem kolorystycznym.
Źródło:http://smakolykibereniki.blogspot.com/2014/07/tartaletki-z-budyniem-i-owocami.html