Wykonanie
Tartaletki z
budyniem i
owocami to świetna przekąska na imprezę lub inną specjalną okazję. Babeczki przyozdobione sezonowymi
owocami pięknie prezentują się na
stole. Jeśli posiadamy foremki do tartaletek, samo przygotowanie takich małych przysmaków nie jest pracochłonne, choć podzielone na kilka etapów.Do przygotowania masy budyniowej należy wykorzystać dobry jakościowo
budyń w proszku i takwłaśnie podaję w przepisie poniżej, jeśli natomiast nie mamy sprawdzonego budyniu lub chcemy przechowywać babeczki dłużej niż 1-2 dni, można go przyrządzić samemu z mieszanki
mleka i
mąki, dzięki temu będzie trwalszy.Z podanego przepisu można przygotować 10 tartaletek o średnicy 9cm .

Składniki:CIASTO KRUCHE200g
mąki pszennej100g
masła50g
cukru pudru1
żółtko2 łyżki zimnej
wodyszczypta
soliMASA BUDYNIOWA1 opakowanie budyniu
śmietankowego bez
cukru375ml
mleka2 łyżki
cukru30g
masłaDEKORACJA80g
jagód180g
malinmasło do wysmarowania foremek
mąka do podsypania

Wykonanie:-
mąkę przesiać, dodać
cukier i
sól, zimne
masło oraz
żółtko, składniki posiekać razem, na koniec dodać zimną
wodę, szybko zagnieść gładkie ciasto- ciasto schłodzić 30 minut w lodówce- foremki do tartaletek o średnicy 9cm wysmarować
masłem (można rozpuścić
masło i posmarować foremki pędzelkiem), ciasto rozwałkować (jeśli jest klejące, można lekko podsypać
mąką) na placek- placek ułożyć na kilku ustawionych obok siebie foremkach, palcem lekko wyłożyć
ciastem foremki, przycisnąć u góry, by brzegi foremek odcięły nadmiar ciasta- skrawki ciasta ponownie rozwałkować i wyłożyć kolejne foremki- ciasto nakłuć widelcem, babeczki piec w 190-200 stopniach przez 15-18minut do zrumienienia- upieczone babeczki wyjąć z piekarnika, lekko ostudzić, wyjmować delikatnie, odwracając foremki do góry nogami- z
mleka odlać pół szklanki, rozpuścić w nim proszek budyniowy, resztę
mleka zagotować z
cukrem i
masłem, gdy
mleko się zagotuje, wlać rozrobiony
budyń, gotować 2-3 minuty cały czas mieszając- ugotowany
budyń zdjąć z palnika, lekko ostudzić, co kilka minut mieszając, by w procesie stygnięcia nie powstały grudki- stygnący, jeszcze lekko ciepły
budyń przełożyć do upieczonych, ostygniętych babeczek-
owoce oczyścić i osuszyć, układać na
masie budyniowej, lekko w niej zanurzając- babeczki schłodzić przed podaniem

Tartaletki najlepiej przygotowywać w dniu podania, gdyż wtedy zarówno
budyń, jak i
owoce zachowają świeży wygląd. Jeśli jednak nie robimy ich na jakąś specjalną okazję, spokojnie mogą poleżeć w lodówce 2-3 dni i też będą smaczne. Wierzch babeczek można udekorować ulubionymi
owocami lub tymi, na które akurat trwa sezon.
Maliny i
jagody bardzo dobrze komponują się ze słodkim
budyniem, wyglądają też efektownie pod względem kolorystycznym.