Wykonanie
Przepis dla spóźnialskich- wiem, że są osoby które jeszcze szukają przepisu na babeczki i figurki do koszyczka. Piekłam je dwa
razy, dziś i wczoraj, bo rodzinie tak się spodobały, że wszystkie rozdałam.Zrobiłam je z przepisu na babkę marmurkową z gazetki "Gotuj krok po kroku". Z podanej porcji wyszedł mi baranek,
królik i cztery babeczki- dwie większe i dwie mniejsze. W planie miały być malutkie ale ciasto mega wyrasta, więc foremki należy wypełnić maksymalnie do połowy. Ja swoje udekorowałam lukrem i
czekoladą, ale jeśli ktoś nie chce się bawić w dekoracje to wystarczy posypać
cukrem pudrem.Składniki:450 g
mąki2
jajka200 g
cukru pudru (w oryginalnym przepisie 300g)200 ml
oleju300 ml
mlekaskórka z cytrynyłyżeczka
proszku do pieczeniałyżeczka
kakaoŻółtka oddzielić od
białek.
Białka ubić z
cukrem pudrem.
Żółtka utrzeć i powoli wlewać
olej nadal ucierając aż powstanie gęsta masa. Połączyć ją z pianą z
białek.
Mąkę wymieszać z proszkiem i przesiać. Dodać do masy jajecznej i miksować dolewając
mleko. Na końcu dodać
skórkę z cytryny. Ciasto podzielić na połowę i do jednej dodać
kakao. Przełożyć ciasto do foremek, napełniając je do połowy wysokości. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 160*C z termoobiegiem i piec około 25 minut. Wystudzić i dowolnie udekorować.