ßßß Cookit - przepis na Domowa Cukierenka - Domowa Kuchnia: babka keksowa

Domowa Cukierenka - Domowa Kuchnia: babka keksowa

nazwa

Wykonanie

Lubię keksy nadziane dużą ilością bakalii, wilgotne i długo świeże. Ten jest właśnie taki, ale należy go przechowywać pod przykryciem.
Składniki:
250 g mąki
150 g cukru pudru
175 g masła
5 jajek
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 kieliszek wódki
250 g bakalii (użyłam daktyli, orzechów, rodzynek, suszonych śliwek, skórki kandyzowanej i mieszanki keksowej)
Masło utrzeć z cukrem pudrem na puch. Ucierając dodawać po jednym żółtku. Mąkę przesiać z proszkiem i dodać do masy. Wlać wódkę. Z białek ubić pianę, dodać do ciasta, wymieszać. Wsypać bakalie i delikatnie wymieszać. Ciasto przełożyć do foremki na babkę o średnicy 21 cm (użyłam silikonowej). Piec w 175*C przez około godzinę. Po wystudzeniu polać lukrem, polewą lub posypać cukrem pudrem.
Źródło:http://cukierenkaklementynki.blogspot.com/2015/01/lubie-keksy-nadziane-duza-iloscia.html