Wykonanie

Zupa
mleczna to zmora wielu osób, przykre wspomnienie ze szpitala lub przedszkola. Ja zupy
mleczne uwielbiam, zwłaszcza tą najprostszą, którą pamiętam z dzieciństwa-
makaron z
mlekiem i
cukrem. Inspirując się przepisem Siostry Anastazji dodałam do takiej zupy mus z dyni i mnóstwo
korzennych przypraw. Wyszło bardzo aromatycznie i kremowo. Taka gęsta ale lekka zupa będzie idealna na śniadanie lub lekką kolację. W sam raz dla dzieci lub osób na diecie lekkostrawnej.Składniki:500 g miąższu z dyni3/4 litra
mleka2-3 łyżki
miodukilka
goździkówłyżeczka
cynamonu1 łyżeczka
przyprawy do dań słodkich (użyłam z Kamisa w młynku zawiera m.in
kardamon i skórki
cytrusów)
makaron kokardki
sólDynię zalać niewielką ilością
wody i ugotować do miękkości. W osobnym garnku zagotować
mleko z
miodem,
solą i
goździkami, następnie wyłowić
goździki, do
mleka dodać
dynię (bez
wody) i zmiksować na krem. Dodać
przyprawy, wymieszać i zdjąć z ognia.
Makaron ugotować w osolonej wodzie. Zupę podawać gorącą z
makaronem. Można dodać do niej plasterki
banana.