ßßß
Składniki (na ok. 850ml):750ml dobrego/ulubionego czerwonego wina wytrawnego2 strączki kardamonu3 pąki goździków1 laska cynamonu1 gwiazdka anyżu3 łyżki miodu1 łyżeczka cukru trzcinowego (do smaku)skórka z ½ pomarańczy (sama wierzchnia część, bez białej błonki)½ szklanki CointreauWino wlać do rondelka, dodać do niego kardamon, goździki, cynamon i anyż. Podgrzewać delikatnie (ale też niezbyt wolno) na średnim ogniu.Gdy całość nieco się rozgrzeje, dodać stopniowo miód i cukier – do smaku.Kiedy grzaniec osiągnie już prawie odpowiadającą nam temperaturę, dorzucić skórkę pomarańczową, podgrzewać jeszcze około minuty, do uzyskania żądanej temperatury.W ostatniej chwili przed podaniem dolać Cointreau, wymieszać.Rozlać do ciepłych szklanek odcedzając przyprawy.