ßßß
Składniki (2 osoby):2 kieliszki czerwonego wina półsłodkiegoskórka starta z 1 pomarańczysok z połowy pomarańczy1 duża łyżka miodu wrzosowego4 goździki2 gwiazdki anyżu1 laska cynamonu1 ziarenko kardamonuPrzygotowanie:W rondelku na bardzo małym ogniu podgrzewam wino. Dodaję skórkę startą z pomarańczy, świeżo wyciśnięty sok oraz przyprawy. Gdy wino jest już ciepłe dokładam łyżkę miodu i podgrzewam dalej ciągle mieszając. Wino należy podgrzewać do momentu aż zacznie unosi się para – należy uważać, aby napój się nie zagotował. Przelewam grzaniec do kieliszków z grubego szkła i delektuję się napojem.
Przygotowanie wina wg podanego przepisu wymaga ok 15 minut. Warto jednak poświęcić chwilę, ponieważ efekt jest rewelacyjny. W wyniku długiego podgrzewania przyprawy oddają wszystkie najlepsze aromaty.Małe co nieco do posłuchania w jesiennym klimacie.