Wykonanie
Wracając z jesiennych spacerów zwykle sięgamy po coś ciepłego do picia. Mnie osobiście nic tak nie rozgrzewa, jak aromatyczne grzane
wino. Uwielbiam je z kilku powodów – przede wszystkim dociera do każdej komórki ciała, dając ciepło od środka. Ponadto ma niesamowicie słodki smak i cudowanie pachnie
korzennymi przyprawami.

Składniki (2 osoby):2 kieliszki
czerwonego wina półsłodkiegoskórka starta z 1
pomarańczysok z połowy
pomarańczy1 duża łyżka
miodu wrzosowego4
goździki2 gwiazdki
anyżu1 laska
cynamonu1 ziarenko
kardamonuPrzygotowanie:W rondelku na bardzo małym ogniu podgrzewam
wino. Dodaję skórkę startą z
pomarańczy, świeżo wyciśnięty sok oraz
przyprawy. Gdy
wino jest już ciepłe dokładam łyżkę
miodu i podgrzewam dalej ciągle mieszając.
Wino należy podgrzewać do momentu aż zacznie unosi się para – należy uważać, aby
napój się nie zagotował. Przelewam grzaniec do kieliszków z grubego szkła i delektuję się
napojem.

Przygotowanie
wina wg podanego przepisu wymaga ok 15 minut. Warto jednak poświęcić chwilę, ponieważ efekt jest rewelacyjny. W wyniku długiego podgrzewania
przyprawy oddają wszystkie najlepsze aromaty.Małe co nieco do posłuchania w jesiennym klimacie.