Wykonanie
Czerwone wino pijam okazjonalnie, wolę te lżejsze białe lub różowe. Jednak jeśli chodzi o grzane - nie ma nic lepszego. Idealne jest wtedy gdy sami dobierzemy aromaty, które mamy dziś ochotę w nim poczuć. Wypróbujcie mojego, jest rewelacyjne :) Świetnie rozgrzewa i pobudza zmysły, nie ma nic lepszego na zimne wieczory. Zapraszam!
SKŁADNIKI:- 0,5l dobrej jakości
czerwonego wina- 5
goździków Prymat- 3 ziarna
kardamonu- 1 gwiazdka
anyżu- laska
cynamonu- 3 grube plastry
pomarańczy- obrana skórka z połowy
pomarańczy- 2 łyżki
miodu- 2 łyżki ciemnego
rumu- 1 łyżka soku z
malin (u mnie Premium Rosa)PRZYGOTOWANIE:Do małego garnka z przykrywką wrzucamy
przyprawy i
pomarańczę, wlewamy
wino i dodajemy
miód. Grzejemy na bardzo małym ogniu pod przykryciem od czasu do czasu mieszając, by
miód się rozpuścił. Podgrzewamy bardzo delikatnie, uważając by
wino się nie zagotowało. Dobre jest wtedy gdy zaczyna mocno parować. U mnie po jakiś 10 minutach. Delektujcie się chwilą!Jeśli
wino jest dla Was mało słodkie, dodajcie więcej
miodu.