ßßß Cookit - przepis na Płatki owsiane na mleku

Płatki owsiane na mleku

nazwa

Wykonanie

By MagicPot, 9 czerwca 2015
Pamiętam jak w okresie dzieciństwa mój tata codziennie rano gotował na śniadanie płatki owsiane na mleku. Nie znosiłam ich i nadal tak było – ale parę dni temu zaczęłam zastanawiać się nad dodaniem jakiś składników by moje dzieci chciały jeść płatki – trochę znudziło mi się codzienne gotowanie kaszy mannej i stwierdziłam, że zamienię ją płatkami owsianymi i tak zaczęła się inwencja twórcza w kuchni. Dziś, po kilku próbach wszyscy cieszą się że będą płatki owsiane na mleku na śniadanie – ja również, w poniższej formie uwielbiam je.
jeden litr mleka, ja zawsze używam tłustego
100 g płatków lub 13 pełnych łyżek płatków owsianych lub 10 czubatych – przelicznik wagowy
3 łyżki miodu
jedna łyżeczka masła
przyprawy: szczypta soli, szczypta kurkumy, szczypta imbiru, szczypta kardamonu i pół łyżeczki cynamonu
owoce: najczęściej jest to dwa średnie banany, ale może też być jabłko – dwie sztuki, szklanka malin, szklanka jagód, dwie szklanki truskawek, 10 śliwek. Niezależnie od użytych owoców, należy je zgnieść lub pokroić na małe kawałki, jabłko można zetrzeć na tarce z większymi oczkami – sok z owoców także dodajemy do płatków owsianych
Podana ilość jest na przygotowanie dwóch porcji dla dzieci i dwóch porcji dla dorosłych
Mleku gotujemy w większym garnku. Gdy dojdzie do wrzenia wsypujemy odmierzone płatki owsiane i mieszamy – należy uważać by płatki nie przywarły albo mleko nie wykipiało, dlatego należy co chwila mieszać i stać przy garnku. Do przygotowania tych płatków używam garnka / rondelka o pojemności 3 litrów – mam pewności że zdążę dobiec do garnka jak mleko zacznie kipieć i zamieszać lub zdjąć z palnika. Po około 5 minutach dokładam jedną łyżeczkę masła i gotuję dalsze około 5 minut. W głębokich talerzach nakładam przygotowane owoce i dodaję po jednej łyżce miodu w przypadku talerzy dla osób dorosłych i po pół łyżki miodu dla dzieci. Tuż przed zdjęciem z palnika dodaję przyprawy i dokładnie mieszam by nie powstały grudki z przypraw. Po dokładnym wymieszaniu nakładam do talerzy i dokładnie mieszam, by owoce z miodem wymieszały się z płatkami owsianymi. Gdy stosuję inne owoce aniżeli jabłko i banancynamonu stosuję taką samą ilość jak w przypadku pozostałych przypraw.
Miód można zastąpić melasą z chleba świętojańskiego lub nawet zmniejszyć jego ilość na talerzu.
Smacznego!
Polecam inne przepisy na sniadania:
Źródło:http://magiczny-garnek.pl/blog/2015/06/09/platki-owsiane-na-mleku