Wykonanie
By MagicPot, 9 czerwca 2015Pamiętam jak w okresie dzieciństwa mój tata codziennie rano gotował na śniadanie
płatki owsiane na
mleku. Nie znosiłam ich i nadal tak było – ale parę dni temu zaczęłam zastanawiać się nad dodaniem jakiś składników by moje dzieci chciały jeść
płatki – trochę znudziło mi się codzienne gotowanie
kaszy mannej i stwierdziłam, że zamienię ją
płatkami owsianymi i tak zaczęła się inwencja twórcza w kuchni. Dziś, po kilku próbach wszyscy cieszą się że będą
płatki owsiane na
mleku na śniadanie – ja również, w poniższej formie uwielbiam je.jeden litr
mleka, ja zawsze używam tłustego100 g
płatków lub 13 pełnych łyżek
płatków owsianych lub 10 czubatych – przelicznik wagowy3 łyżki
miodujedna łyżeczka
masłaprzyprawy: szczypta
soli, szczypta
kurkumy, szczypta
imbiru, szczypta
kardamonu i pół łyżeczki
cynamonuowoce: najczęściej jest to dwa średnie
banany, ale może też być
jabłko – dwie sztuki, szklanka
malin, szklanka
jagód, dwie szklanki
truskawek, 10
śliwek. Niezależnie od użytych
owoców, należy je zgnieść lub pokroić na małe kawałki,
jabłko można zetrzeć na tarce z większymi oczkami – sok z
owoców także dodajemy do
płatków owsianychPodana ilość jest na przygotowanie dwóch porcji dla dzieci i dwóch porcji dla dorosłych
Mleku gotujemy w większym garnku. Gdy dojdzie do wrzenia wsypujemy odmierzone
płatki owsiane i mieszamy – należy uważać by
płatki nie przywarły albo
mleko nie wykipiało, dlatego należy co chwila mieszać i stać przy garnku. Do przygotowania tych
płatków używam garnka / rondelka o pojemności 3 litrów – mam pewności że zdążę dobiec do garnka jak
mleko zacznie kipieć i zamieszać lub zdjąć z palnika. Po około 5 minutach dokładam jedną łyżeczkę
masła i gotuję dalsze około 5 minut. W głębokich talerzach nakładam przygotowane
owoce i dodaję po jednej łyżce
miodu w przypadku talerzy dla osób dorosłych i po pół łyżki
miodu dla dzieci. Tuż przed zdjęciem z palnika dodaję
przyprawy i dokładnie mieszam by nie powstały grudki z przypraw. Po dokładnym wymieszaniu nakładam do talerzy i dokładnie mieszam, by
owoce z
miodem wymieszały się z
płatkami owsianymi. Gdy stosuję inne
owoce aniżeli
jabłko i
banan –
cynamonu stosuję taką samą ilość jak w przypadku pozostałych przypraw.
Miód można zastąpić melasą z
chleba świętojańskiego lub nawet zmniejszyć jego ilość na talerzu.Smacznego!
Polecam inne przepisy na sniadania: