Wykonanie
Na dworze coraz chłodniej, a więc najwyższy czas rozpocząć sezon na grzańce! Ja najbardziej lubię ten z
wina i obiecuję Wam, że jeśli go spróbujecie, już nigdy nie będziecie marznąć w długie zimowe wieczory. Poza tym ten wspaniały korzenno-
pomarańczowy zapach rozchodzący się po domu gdy podgrzewa się
wino.... Ale ostrzegam, uważajcie z ilością! Ten trunek naprawdę "ma
kopa". :)Składniki (na 3 szklanki/kieliszki):1 butelka
czerwonego wina (wytrawne lub półwytrawne)1
pomarańcza15
goździków5 łyżeczek
miodu1 łyżeczka
cynamonu0,5 łyżeczki
imbiru0,5 łyżeczki
kardamonuLub: 2 łyżeczki
przyprawy do piernikaPrzygotowanie:
Pomarańczę przekrawamy na pół. Jedną połowę kroimy na plasterki i każdy z nich na 4-6 części, a z drugiej wyciskamy sok . Do garnka wlewamy
wino, dodajemy kawałki i sok z
pomarańczy,
miód i wszystkie
przyprawy.
Wino gotujemy na małym ogniu mieszając do temperatury ok. 70 stopni (3-4 minuty na najmniejszym gazie).
Wina nie powinno się zagotowywać!Gotowy trunek przelewamy do szklanek lub kieliszków. Możemy przyozdobić plasterkami
pomarańczy.