Wykonanie
Wiem, że do Wielkanocy jeszcze daleko, ale tak jakoś mnie natchnęło na babkę i wiosenną dekorację. A może ktoś z Was będzie szukał przepisu więc będzie jak znalazł. Babki piekę rzadko, bo nie lubię suchych ciast. Ta okazała się bardzo wilgotna, aromatyczna i rozpływała się w ustach. A do tego robi się ją ekspresowo, wystarczy zmiksować razem wszystkie składniki i gotowe. Smakoszom
kawy na pewno zasmakuje. Do ciasta dodałam trochę
przyprawy do
kawy i deserów Kamis- nadała babce wspaniały aromat
wanilii i
kardamonu.*piekłam w niedużej formie na babkę z kominkiemSkładniki:3
jajka250 g
cukru1/2 szklanki
oleju1 szklanka
mleka30 g
kakao300 g
mąki1,5 łyżeczki
proszku do pieczenia1.5 łyżeczki
sody oczyszczonej2 łyżeczki
kawy rozpuszczalnejprzyprawa do
kawy i deserów w młynku Kamisszklanka
kawy o temperaturze wrzeniaWszystkie składniki oprócz
kawy umieścić w misce i zmiksować tylko do połączenia się składników. Następnie wlać wrzącą
kawę i szybko wymieszać. Przelać do foremki na babkę i piec w 180*C około 45 minut. Sprawdzać patyczkiem. Można polać
polewą czekoladową i posypać
migdałami.