ßßß
Wiem, że do Wielkanocy jeszcze daleko, ale tak jakoś mnie natchnęło na babkę i wiosenną dekorację. A może ktoś z Was będzie szukał przepisu więc będzie jak znalazł. Babki piekę rzadko, bo nie lubię suchych ciast. Ta okazała się bardzo wilgotna, aromatyczna i rozpływała się w ustach. A do tego robi się ją ekspresowo, wystarczy zmiksować razem wszystkie składniki i gotowe. Smakoszom kawy na pewno zasmakuje. Do ciasta dodałam trochę przyprawy do kawy i deserów Kamis- nadała babce wspaniały aromat wanilii i kardamonu.*piekłam w niedużej formie na babkę z kominkiemSkładniki:3 jajka250 g cukru1/2 szklanki oleju1 szklanka mleka30 g kakao300 g mąki1,5 łyżeczki proszku do pieczenia1.5 łyżeczki sody oczyszczonej2 łyżeczki kawy rozpuszczalnejprzyprawa do kawy i deserów w młynku Kamisszklanka kawy o temperaturze wrzeniaWszystkie składniki oprócz kawy umieścić w misce i zmiksować tylko do połączenia się składników. Następnie wlać wrzącą kawę i szybko wymieszać. Przelać do foremki na babkę i piec w 180*C około 45 minut. Sprawdzać patyczkiem. Można polać polewą czekoladową i posypać migdałami.