Wykonanie

Pozwólcie, że dzisiaj na chwile porzucę korzenno-piernikowe klimaty. Przed świętami miałam ochotę na coś lekkiego i aromatycznego, coś co zaspokoi moją ochotę na
słodycze i pozwoli na chwilę oderwać się od świątecznych przygotowań. Wybrałam połączenie aromatycznej
kawy,
likieru kokosowego i
kakao.Po pierwszym kęsie byłam w niebie...

2,5 szklanki
mąki0,5 szklanki
cukru200ml
mleka100ml
oleju50ml
likieru kokosowego (lub
kawowego)1
jajo1 łyżka
kawy rozpuszczalnej1 łyżeczka
proszku do pieczenia4 łyżki
kakaoW jednej misce z łyżką
kawy rozpuszczalnej wymieszałam wszystkie mokre składniki- czyli
mleko,
jajo,
olej,
likier kokosowy. W drugiej misce wymieszałam dokładnie
mąkę,
cukier,
proszek do pieczenia i
kakao, po czym wlałam mieszaninę z pierwszej miski i szybkim ruchem wymieszałam całość (tylko trochę, aby pozostawić grudkowatą strukturę ciasta). Masę przekładałam do foremek i piekłam około 15-20 minut w 180 stopniach Celsjusza.
Jadłam jeszcze ciepłe, nie mogąc się od nich oderwać chłonęłam cudowny aromat, który wypełniał moją małą, przytulną kuchnię...Smacznego!!