ßßß

Przy tym torcie mogę szczerze powiedzieć, że tajemnica udanego wypieku tkwi w prostocie. Nie wygląda on okazale, nie ma kilku warstw i wielu rodzajów kremu, a jest to jednogłośnie najlepszy tort ostatnich czasów. Przełożenie składa się tylko z trzech składników- mascarpone, kremówki i lemon curdu. Całość delikatnie kwaśne i lekka, przyjemnie orzeźwiająca. Zależało mi na tym, aby tort był lekki i nie zawierał masła. I właśnie tym, którzy nie lubią kremów maślanych polecam kremy na bazie serka mascarpone.Składniki: na biszkopt ( 21cm)4 jajka1 szklanka mąki3/4 szklanki cukru1 łyżeczka proszku do pieczenia1 łyżeczka świeżo otartej skórki z cytryny na krem:250 g serka mascarpone150 ml śmietanki kremówki200 g lemon curdu (przepis stąd)3 łyżki cukru pudrudodatkowo:1/2 puszki ananasa w kawałkachdo dekoracjibita śmietana i cukrowe kwiatkiBiałka ubić z cukrem na pianę. Ubijając dodać po żółtku. Dodać skórkę z cytryny y mąkę przesianą z proszkiem. Delikatnie wymieszać. Upiec i podzielić na dwa krążki.Kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem. Mascarpone delikatnie zmiksować z lemon curd, następnie dodać śmietankę i delikatnie wymieszać na gładki krem.Krążek biszkopta ułożyć na paterze, wyłożyć połowę kremu, ułożyć kawałki ananasa. Przykryć pozostałym kremem i drugim krążkiem ciasta. Dowolnie udekorować. Schłodzić.