ßßß Cookit - przepis na tort cytrynowy z mascarpone

tort cytrynowy z mascarpone

nazwa

Wykonanie

Przy tym torcie mogę szczerze powiedzieć, że tajemnica udanego wypieku tkwi w prostocie. Nie wygląda on okazale, nie ma kilku warstw i wielu rodzajów kremu, a jest to jednogłośnie najlepszy tort ostatnich czasów. Przełożenie składa się tylko z trzech składników- mascarpone, kremówki i lemon curdu. Całość delikatnie kwaśne i lekka, przyjemnie orzeźwiająca. Zależało mi na tym, aby tort był lekki i nie zawierał masła. I właśnie tym, którzy nie lubią kremów maślanych polecam kremy na bazie serka mascarpone.
Składniki: na biszkopt ( 21cm)
4 jajka
1 szklanka mąki
3/4 szklanki cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka świeżo otartej skórki z cytryny na krem:
250 g serka mascarpone
150 ml śmietanki kremówki
200 g lemon curdu (przepis stąd)
3 łyżki cukru pudru
dodatkowo:
1/2 puszki ananasa w kawałkach
do dekoracji
bita śmietana i cukrowe kwiatki
Białka ubić z cukrem na pianę. Ubijając dodać po żółtku. Dodać skórkę z cytryny y mąkę przesianą z proszkiem. Delikatnie wymieszać. Upiec i podzielić na dwa krążki.
Kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem. Mascarpone delikatnie zmiksować z lemon curd, następnie dodać śmietankę i delikatnie wymieszać na gładki krem.
Krążek biszkopta ułożyć na paterze, wyłożyć połowę kremu, ułożyć kawałki ananasa. Przykryć pozostałym kremem i drugim krążkiem ciasta. Dowolnie udekorować. Schłodzić.
Źródło:http://cukierenkaklementynki.blogspot.com/2013/08/tort-cytrynowy-z-mascarpone_26.html