Wykonanie


Przy tym torcie
mogę szczerze powiedzieć, że tajemnica udanego wypieku tkwi w prostocie. Nie wygląda on okazale, nie ma kilku warstw i wielu rodzajów kremu, a jest to jednogłośnie najlepszy tort ostatnich czasów. Przełożenie składa się tylko z
trzech składników-
mascarpone, kremówki i lemon
curdu. Całość delikatnie kwaśne i lekka, przyjemnie orzeźwiająca. Zależało mi na tym, aby tort był lekki i nie zawierał
masła. I właśnie tym, którzy nie lubią kremów
maślanych polecam kremy na bazie
serka mascarpone.Składniki: na
biszkopt ( 21cm)4
jajka1 szklanka
mąki3/4 szklanki
cukru1 łyżeczka
proszku do pieczenia1 łyżeczka świeżo otartej
skórki z cytryny na krem:250 g
serka mascarpone150 ml
śmietanki kremówki200 g lemon
curdu (przepis stąd)3 łyżki
cukru pudrudodatkowo:1/2 puszki
ananasa w kawałkachdo dekoracji
bita śmietana i
cukrowe kwiatki
Białka ubić z
cukrem na pianę. Ubijając dodać po
żółtku. Dodać
skórkę z cytryny y
mąkę przesianą z proszkiem. Delikatnie wymieszać. Upiec i podzielić na dwa krążki.Kremówkę ubić na sztywno z
cukrem pudrem.
Mascarpone delikatnie zmiksować z lemon
curd, następnie dodać
śmietankę i delikatnie wymieszać na gładki krem.Krążek
biszkopta ułożyć na paterze, wyłożyć połowę kremu, ułożyć kawałki
ananasa. Przykryć pozostałym kremem i drugim krążkiem ciasta. Dowolnie udekorować. Schłodzić.