Wykonanie
Przepis na
biszkopt rzucany krąży wśród moich znajomych od jakiegoś czasu w dwóch wersjach z pięciu i ośmiu jaj. Ostatnio nawet trochę szperałam i próbowałam znaleźć, kto go wymyślił i rozpowszechnił. Niestety, efekt nie jest zadowalający. Jeśli ktoś wie,
będę bardzo wdzięczna za informację, bo ciasto jest naprawdę cudowne. Puszyste, delikatne, długo zachowujące świeżość. Po prostu idealna baza na tort i inne przekładańce.
Biszkopt rzucany z kremem na bazie
bitej śmietany i lemon
curd – przepis:120 g
mąki pszennej160 g
cukru50 g
mąki ziemniaczanej5
jajek250 ml
śmietany kremówki 30%100 g
mascarpone100-150 g lemon
curdBiałka oddzielamy od
żółtek i ubijamy z
cukrem (130 g) na sztywną pianę. Następnie do
białek dodajemy
żółtka i dokładnie mieszamy. Na sam koniec dosypujemy
mąkę ziemniaczaną wymieszaną z
mąką pszenną (dobrze jest je przesiać przez sito) i ponownie mieszamy. Masę przelewamy do tortownicy (ja używam takiej o średnicy 26 lub 28 cm) wyłożonej na spodzie papierem do pieczenia (nie smarujemy
boków masłem). Ciasto wstawiamy na 30-40 minut do piekarnika rozgrzanego do 165 stopni. Gorące ciasto po wyjęciu z piekarnika upuszczamy z wysokości około 50 centymetrów po czym wstawiamy ponownie do wyłączonego piekarnika i studzimy przy otwartych drzwiach. Po około 30 minutach oddzielamy
biszkopt od
boków nożem i wyjmujemy go z formy (usuwamy też papier do pieczenia). Kiedy
biszkopt przestygnie kroimy go na dwa lub trzy blaty. Kremówkę ubijamy z
cukrem (30 g), kiedy jest już gotowa dodajemy
mascarpone i ponownie miksujemy. Krem nakładamy do środka i na wierzch ciasta. Wierzch smarujemy również lemon
curd (można go dodać również do środka ciasta).
