Wykonanie

Odwrócone ciasto jest coraz popularniejsze. I słusznie, bo ten, kto je wymyslił miał świetny pomysł. Takie ciasto robi się szybko, można użyć dowolnych
owoców, a wersja taka jak ta (z piaskowym
biszkoptem) po prostu nie może się nie udać. Dzięki temu, że
owoce są na dnie, mamy pewność, że nie opadną i że ich sok nie spowoduje zakalca. Użyłam
jabłek i
ananasa z puszki. Możecie bardziej skarmelizować
cukier, wtedy osiągniecie wersję taką jak w przepisie, którym się inspirowałam.Składniki:180 g
cukru1/4 szklanki
wody3
jajka200 g
mąki100 g
cukru1 sparzona
cytryna1/4 łyżeczki
proszku do pieczenia125 g
masła5 krążków
ananasa z puszki1
jabłkoDo garnka o grubym dnie wsypać 180g
cukru, wlać
wodę i podgrzewać mieszając, aż utworzy się karmel (mój był ciut za mało brązowy, ale bałam się go spalić). Dno tortownicy (użyłam 21 cm) dokładnie wyłożyć papierem, boki posmarować
masłem. Ułożyć kawałki
owoców, zalać gorącym karmelem, odstawić, aby stwardł.
Jajka ubić na puszysto z resztą
cukru, Dodać skórkę otartą z
cytryny i
sok z cytryny. Następnie dodać mąę wymieszaną z proszkiem i przesianą, wymieszać. Cienką strużką mieszając wlać rozpuszczone i ostudzone
masło. Ciasto wylać na
owoce, wyrównać. Piec około 40 minut w 175-180*C, do suchego patyczka. Przestudzić lekko, zdjąć obręcz tortownicy, odwrócić do góry dnem na talerz, po czym zdjąć dno blaszki i delikatnie ściągnąć papier.