Wykonanie

Przepis, który od lat z powodzeniem wykorzystuje moja Babcia. Taki jabłecznik jest znany, ale na pewno nie przez wszystkich, dlatego pomyślałam, że też go zrobię i przedstawię na blogu, zwłaszcza że ta wersja jest sprawdzona i zawsze wychodzi. Bardzo lubię
orzechową kruszonkę na nim, masa
jabłkowa też jest pyszna, przypomina trochę
galaretkę, a całość świetnie się komponuje. Lubię piec nowe, nietypowe ciasta, ale czasem dobrze jest wrócić do sprawdzonych, rodzinnych przepisów, szczególnie gdy efekt jest tak dobry.Jabłecznik z
orzechową kruszonką- 200g
mąki- 1 łyżeczka
proszku do pieczenia- 80g
cukru- 80g
masła- 1
jajkoMasa
jabłkowa*:- 3 twardsze
jabłka, najlepiej renety- szklanka
wody- 3 łyżki
cukru (do smaku)- sok z 1/2
cytryny- 1 opakowanie budyniu bez
cukru (np.
śmietankowego)Kruszonka:- 100g
mąki- 100g
cukru- 100g
masła- 100g posiekanych
orzechów włoskichZmieszać
mąkę,
proszek do pieczenia i
cukier.Dodać pokrojone w kostkę
masło i wbić
jajko, szybko wyrobić ciasto.Zawinięte w folię schować do lodówki na 30 minut.Po tym czasie rozwałkować i wyłożyć spód i boki nasmarowanej i posypanej
bułką tartątortownicy o średnicy 26cm lub prostokątnej formy o zbliżonych rozmiarach (jak u mnie).Ponakłuwać widelcem i schować jeszcze na chwilę do lodówki.W międzyczasie przygotować masę
jabłkową:
jabłka pokroić w grubą kostkę.Zagotować w szklance
wody z
cukrem do momentu zeszklenia.Odcedzić, a powstały
syrop dopełnić
wodą do 1/2 litra i wymieszać z proszkiembudyniowym i zagotować, mieszając.Wrzucić
jabłka, wymieszać i ostudzić.Przygotować kruszonkę: zmieszać
mąkę i
cukier, dodać
masło i wyrobić kruszonkę.Na koniec dodać do niej
orzechy.Wyłożyć masę
jabłkową na przygotowany spód i posypać kruszonką.Piec w temperaturze 175 st. C przez ok. 45 minut.*Można wykorzystać też 1 słoik 720ml
wiśni, latem zasypanych
cukrem, 1
budyń i ok. 2 łyżki
cukru. Ta wersja też jest pyszna.Czas przygotowania: 1 1/2 godzinyLiczba porcji: 20Kaloryczność jednej porcji: 225 kcal