ßßß
Przepis, który od lat z powodzeniem wykorzystuje moja Babcia. Taki jabłecznik jest znany, ale na pewno nie przez wszystkich, dlatego pomyślałam, że też go zrobię i przedstawię na blogu, zwłaszcza że ta wersja jest sprawdzona i zawsze wychodzi. Bardzo lubię orzechową kruszonkę na nim, masa jabłkowa też jest pyszna, przypomina trochę galaretkę, a całość świetnie się komponuje. Lubię piec nowe, nietypowe ciasta, ale czasem dobrze jest wrócić do sprawdzonych, rodzinnych przepisów, szczególnie gdy efekt jest tak dobry.Jabłecznik z orzechową kruszonką- 200g mąki- 1 łyżeczka proszku do pieczenia- 80g cukru- 80g masła- 1 jajkoMasa jabłkowa*:- 3 twardsze jabłka, najlepiej renety- szklanka wody- 3 łyżki cukru (do smaku)- sok z 1/2 cytryny- 1 opakowanie budyniu bez cukru (np. śmietankowego)Kruszonka:- 100g mąki- 100g cukru- 100g masła- 100g posiekanych orzechów włoskichZmieszać mąkę, proszek do pieczenia i cukier.Dodać pokrojone w kostkę masło i wbić jajko, szybko wyrobić ciasto.Zawinięte w folię schować do lodówki na 30 minut.Po tym czasie rozwałkować i wyłożyć spód i boki nasmarowanej i posypanej bułką tartątortownicy o średnicy 26cm lub prostokątnej formy o zbliżonych rozmiarach (jak u mnie).Ponakłuwać widelcem i schować jeszcze na chwilę do lodówki.W międzyczasie przygotować masę jabłkową: jabłka pokroić w grubą kostkę.Zagotować w szklance wody z cukrem do momentu zeszklenia.Odcedzić, a powstały syrop dopełnić wodą do 1/2 litra i wymieszać z proszkiembudyniowym i zagotować, mieszając.Wrzucić jabłka, wymieszać i ostudzić.Przygotować kruszonkę: zmieszać mąkę i cukier, dodać masło i wyrobić kruszonkę.Na koniec dodać do niej orzechy.Wyłożyć masę jabłkową na przygotowany spód i posypać kruszonką.Piec w temperaturze 175 st. C przez ok. 45 minut.*Można wykorzystać też 1 słoik 720ml wiśni, latem zasypanych cukrem, 1 budyń i ok. 2 łyżki cukru. Ta wersja też jest pyszna.Czas przygotowania: 1 1/2 godzinyLiczba porcji: 20Kaloryczność jednej porcji: 225 kcal