ßßß
Błyskawiczna szarlotka bez zagniatania ciasta. Z wierzchu chrupiąca, w środku soczysta i bardzo aromatyczna. Świetnie smakuje na ciepło, z gałką lodów waniliowych.Składniki na małą tortownicę:1 kg jabłek1 szklanka cukru1 szklanka kaszy manny1 szklanka mąki1 kostka masła1 łyżeczka proszku do pieczeniasok z połówki cytrynyszklanka bitej śmietanymasło i bułka tarta do formyłyżeczka cynamonuJabłka obrać i zetrzeć na cienkie plasterki i skropić sokiem z cytryny. Podzielić na 4 części. Mąkę, cukier, grysik, proszek do pieczenia i cynamon wymieszać w misce i podzielić na trzy części. Jedną część jabłek wyłożyć na dno wysmarowanej masłem i wysypanej tartą bułką formy, posypać suchymi składnikami, wyłożyć kolejna warstwę jabłek. Układać kolejne warstwy na przemian, ostatnią maja stanowić sypkie składniki. Na wierzch zetrzeć masło. Posypać cynamonem.Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180*C. Piec około 40 minut. Ostudzić i ozdobić bitą śmietaną.