Wykonanie

Szarlotka już na naszym blogu się pojawiła, a to kolejna propozycja, której nie da się zepsuć. Nie trzeba nic ugniatać, miksować ani ucierać, a efekt - miękkie, gorące ciasto z chrupiącym wierzchem - jest fantastyczny :) Dużo
jabłek, kilka składników, rozgrzewajcie piekarniki!SZARLOTKA PRZEKŁADANASkładniki:1- 1 i 1/2 kg
jabłek125g
masłaszklanka
mąkiszklanka
cukruszklanka
kaszy mannyłyżeczka
proszku do pieczeniałyżeczka
cynamonubułka tarta (do wysypania formy)Wymieszać suche składniki (poza
cynamonem),
jabłka obrać i zetrzeć na tarce, dodać
cynamon (można dodać trochę
cukru, jeśli ktoś lubi bardzo słodkie ciasta). Małą tortownicę (18cm) wysmarować
masłem i wysypać
bułką tartą. Wsypać szklankę mieszanki mącznej, na to połowę
jabłek, znowu szklankę mieszanki, drugą połowę
jabłek, resztę suchych składników, przykryć pokrojonym w plasterki
masłem. Piec w 180 stopniach do zrumienienia (ok. 40 minut).