Wykonanie
Wilgotna, aromatyczna babka piaskowa. Przepis podany jest na dużą foremkę, ja piekłam z połowy porcji w foremce o średnicy 20 cm. Dodałam do białej warstwy
bakalie i
sok z cytryny. Ważne, żeby babka piekła się powoli, dlatego jeśli za szybko zacznie się od góry zapiekać, należy przykryć ją folią aluminiową.

Składniki:kostka
margaryny1 1/2 szklanki
cukru6
jajek6 łyżek
oleju2 łyżeczki
proszku do pieczenia2 szklanki
maki ziemniaczanej1 szklanka
mąki pszennej1 łyżeczka
octu3 łyżeczki gorzkiego
kakaobakalie (
rodzynki, kandyzowane
ananasy)skórka i
sok z cytrynyŻółtka utrzeć na puch, dodać roztopiona i ostudzona
margarynę, ucierać około 3 minuty. Dodać
mąki z proszkiem,
olej,
ocet i pianę ubita z
białek. Podzielić na dwie części. Do jednej dodać
kakao, do drugiej
bakalie, sok i
skórkę z cytryny. Przełożyć do dobrze wysmarowanej i wysypanej
bułką tartą foremki. Piec w 180*C ok godziny. po ostudzeniu posypać
cukrem pudrem lub polać polewą.