Wykonanie

Kochani, jak Wam mija weekend? Deszczowo czy słonecznie? Aktywnie czy leniwie? Na słodko czy wytrawnie? U mnie pogoda w kratkę, ale za to czas spędziłam aktywnie w kuchni piekąc ciasto z dodatkiem słodkich
śliwek. Inspirację znalazłam w Kukbuk-u, ale to właściwie standard :) Poza tym czas spędzam pod kocem, z
kubkiem ulubionej zielonej
herbaty i muzyką w tle. Oczywiście, ta sielanka przerwana jest obowiązkami związanymi z pracą, ale i tak nie mam na co narzekać :) Mam nadzieję, że niedzielę spędzicie spokojnie i z pysznym kawałkiem domowego ciasta.Składniki:220g
mąki1 łyżeczka
proszku do pieczenia1/2 łyżeczki
soliskórka otarta z 2
limonek150g
masła80g mielonych
migdałów3
jajka200g
jogurtu naturalnego250g
serka mascarpone800g
śliwek180g
cukruPrzygotowanie:
Śliwki myjemy, kroimy na połówki i usuwamy pestki.
Owoce gotujemy w rondelku pod przykryciem razem ze 100g
cukru. Kiedy puszczą sok, zdejmujemy pokrywkę i gotujemy do momentu, aż sok delikatnie odparuje. Zdejmujemy z ognia i odstawiamy do wystygnięcia.Do miski wsypujemy
mąkę pozostałe 80g
cukru,
proszek do pieczenia,
sól, skórkę otartą z
limonek,
migdały,
masło pokrojone na mniejsze kawałki. Składniki łączymy ze sobą, żeby przypominały coś w rodzaju kruszonki. Jedną szklankę ciasta odkładamy na bok. Do reszty dodajemy 200g
jogurtu oraz roztrzepane 2
jajka i miksujemy, aż powstanie kremowa konsystencja. Połowę masy wylewamy do blachy wcześniej wysmarowanej
masłem, układamy
owoce, starannie rozprowadzamy
ser (wcześniej należy zmiksować go z 50g
jogurtu oraz 1
jajkiem), przykrywamy resztą masy. Wierzch zwieńczamy wcześniej odłożoną kruszonką.Pieczemy w 180 stopniach przez 1 godzinę i 15 minut lub do momentu zarumienienia się kruszonki. Koniecznie studzimy ciasto przed wyjęciem z formy. Podajemy obsypane
cukrem pudrem.Smacznego :)
