Wykonanie
Czarna fasola jest troszkę niewdzięcznym produktem z uwagi na właściwości barwiące
wodę podczas gotowania , na gaciowy – bury kolor , starej szmaty . Dlatego zupa z jej udziałem , jest niezwykle pożywna i zdrowa , ale na pewno nie ładna i jakoś trzeba z tym żyć . Przekonywałam dzieci chyba z miesiąc ,żeby spróbowali , bo twierdzili ,że to wygląda jak pomyje , ale jak już raz umoczyli dzióbki , to już poszło i teraz pałaszują bez
oporów z komentarzem ” o dzisiaj gaciowa zupa – fajnie ” 😉 . Ten przepis jest także wyjątkowo smaczny i dość prosty , poza tym zawiera wszystko co zdrowe i pełne błonnika , pęczak,
fasola ,
por itd , w zasadzie wystarczy pilnować , by zupa nie wykipiała i to wszystko 😉
Składniki na średni garnek :1 korpus z
kurczaka lub inne kosturki do obgotowania1
marchewka1
por ( biała część )1/2 szklanki drobnej
czarnej fasoli ( suchej )1/2 szklanki
kaszy pęczak1/2 szklanki drobnej
białej fasoli ( suchej)
sól ,
pieprz do smaku1 ząbek
czosnku wyciśnięty przez praskę2 łyżki
śmietany lub
jogurtu ( uwaga
jogurt może się zważyć )
Korpusik płukamy, oczyszczamy z farfocli i innych okrutności , wkładamy do garnka i zalewamy
wodą , dodajemy do niego kostki warzywne ,
sól i gotujemy do momentu , aż resztki
mięsa zaczną odpadać od kości . Odławiamy korpusik , obieramy z
mięsa , a
mięso odstawiamy do późniejszego dodania z powrotem do zupy . Do
wywaru z
mięsa dodajemy ,
fasolę ,
kaszę i pokrojonego w drobne kawałki
pora oraz
marchewkę . Doprawiamy wyciśniętym ząbkiem
czosnku solą i
pieprzem , gotujemy , aż
fasola i
kasza będą miękkie . Na minutę przed końcem gotowania dorzucamy obrane z kości
mięso . Na koniec wyłączamy gaz , dodajemy
śmietankę lub
jogurt , mieszamy i podajemy . Zupa ma naprawdę wspaniały smak i syci na długo , a do tego jest bardzo , bardzo zdrowa…tylko ten nieszczęsny kolor 😉 . Smacznego 😉