ßßß
Składniki na średni garnek :1 korpus z kurczaka lub inne kosturki do obgotowania1 marchewka1 por ( biała część )1/2 szklanki drobnej czarnej fasoli ( suchej )1/2 szklanki kaszy pęczak1/2 szklanki drobnej białej fasoli ( suchej)sól , pieprz do smaku1 ząbek czosnku wyciśnięty przez praskę2 łyżki śmietany lub jogurtu ( uwaga jogurt może się zważyć )
Korpusik płukamy, oczyszczamy z farfocli i innych okrutności , wkładamy do garnka i zalewamy wodą , dodajemy do niego kostki warzywne , sól i gotujemy do momentu , aż resztki mięsa zaczną odpadać od kości . Odławiamy korpusik , obieramy z mięsa , a mięso odstawiamy do późniejszego dodania z powrotem do zupy . Do wywaru z mięsa dodajemy , fasolę , kaszę i pokrojonego w drobne kawałki pora oraz marchewkę . Doprawiamy wyciśniętym ząbkiem czosnku solą i pieprzem , gotujemy , aż fasola i kasza będą miękkie . Na minutę przed końcem gotowania dorzucamy obrane z kości mięso . Na koniec wyłączamy gaz , dodajemy śmietankę lub jogurt , mieszamy i podajemy . Zupa ma naprawdę wspaniały smak i syci na długo , a do tego jest bardzo , bardzo zdrowa…tylko ten nieszczęsny kolor 😉 . Smacznego 😉